Roest aan de leiding na ijzersterke 5000m op EK allround

Na de eerste dag van het EK Allround gaat Patrick Roest aan de leiding. Roest, die nog nooit de Europese allroundtitel won, won de 5.000 meter in 6.10,26.

De Zweed Nils van der Poel, die dit seizoen zijn comeback maakt op de schaatsbaan met het oog op de Winterspelen, liet met 6.13,03 zien dat het met zijn vorm wel snor zit. Hij werd daarmee tweede. Marcel Bosker eindigde als derde in 6.15,81.

Patrick Roest moest het in de zevende rit opnemen tegen de Rus Zacharov. Het was de Nederlander die het voortouw nam en gelijk een grote voorsprong nam op zijn tegenstander. Roest begon snel en reed na vier rondjes een 28 hoog. De ronde erna was een 29,0 en daarmee reed hij onder zijn eigen baanrecord. Hij bleef rondjes 29 laag rijden en leek niet te verslappen. Het baanrecord liet hij los en hij begon wat tijd te verliezen op Van der Poel maar Roest was bij de finish uiteindelijk wel sneller dan de Zweed: 6.10,26. Zacharov reed naar 6.27,82.

In de achtste rit Marcel Bosker tegen de Italiaan Giovannini. De tijd van Roest was te hoog gegrepen, maar Bosker liet wel een prima race zien ondanks dat hij niet veel had aan zijn tegenstander. Bosker kwam in 6.15,81 over de meet.

De rit erna ging tussen Sverre Lunde Pedersen en Bart Swings. De tijd van Roest en ook van Van der Poel bleek echter niet voor de twee te halen. Ze reden vlak maar hun rondetijden waren te langzaam. Het was Swings die de rit won in 6.19,73, Pedersen kwam tot 6.19,97.

Marwin Talsma en de Rus Trofimov vormden de laatste rit. Ze begonnen rustig aan de race maar pakten tijd terug naarmate de rit vorderde. Trofimov en Talsma boden prima partij aan elkaar. Uiteindelijk was het Talsma die met het ingaan van de laatste ronde een gaatje sloeg en met 6.17,12 de rit won.

Roest gaat dus na de eerste dag aan de leiding. Sverre Lunde Pedersen, de winnaar van de 500 meter, heeft op de 1.500 meter morgen bijna drie seconden achterstand. Bosker staat derde op iets meer dan drie seconden.