Belastingdienst zal deel compensatie van gedupeerden gelijk weer opeisen

Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire zullen een gedeelte van de compensatie die ze ontvangen, weer moeten afdragen aan de Belastingdienst. Dat laat de belangenvereniging voor bewindvoerders in de schuldsanering (BBW) weten aan Trouw. De vereniging is hierover zeer verbolgen en daarom uit het overleg met de Belastingdienst gestapt.

De Belastingdienst heeft tienduizenden ouders onterecht aangemerkt als fraudeurs, ze jarenlang als zodanig behandeld en onterecht grote sommen geld teruggevorderd. Dit heeft voor alle betrokken ouders tot grote persoonlijke en financiële problemen geleid. Veel ouders zijn nog steeds bezig om hun schulden af te lossen waaronder ook schulden aan de Belastingdienst.

Het kabinet heeft inmiddels toegezegd om aan alle gedupeerden een compensatie van minimaal 30.000 euro te vergoeden. Echter, de Belastingdienst vraagt nu aan de gedupeerden dat een deel van deze compensatie wordt aangewend om hun schuld aan de Fiscus te betalen.

De BBW was tot voor kort in overleg met de Belastingdienst over een compensatieregeling, maar is daar nu uit gestapt. De vereniging kan zich niet vinden in de keuze van de Belastingdienst om de compensatie na uitbetaling weer direct op te eisen.

De belangenvereniging heeft een brief geschreven aan de Belastingdienst, waarin zij alle bezwaren duidelijk heeft gemaakt. "BBW heeft meermaals haar bezwaren kenbaar gemaakt en heeft de Belastingdienst, de overheid en andere commissieleden willen behoeden voor de huidige desastreuze plannen, maar krijgt geen enkel gehoor. BBW steunt de voorgestelde regeling niet."

De Fiscus heeft wel voorgesteld om de eerste 10.000 euro compensatie niet op te zullen eisen, maar het bedrag daarboven moet door de gedupeerde ouders wel gebruikt worden om hun schuld aan de Belastingdienst te betalen. De dienst is gerechtigd om dit te eisen, omdat de Belasting voorrang krijgt boven andere schuldeisers als mensen tot afbetaling van hun schulden overgaan.

Maar het maakt volgens de BBW weinig verschil als die eerste 10.000 euro niet wordt opgeëist door de Belastingdienst. Het geld zal dan waarschijnlijk door andere schuldeisers worden gevorderd.

Dit nieuws komt naar buiten op dezelfde dag dat het kabinet Rutte lll aftreedt vanwege de toeslagenaffaire. Donderdag nam PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher al de beslissing om zich niet langer verkiesbaar te stellen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen vanwege zijn rol in de affaire.