COVID-19: Noorwegen meldt enkele sterfgevallen na vaccinatie

De Noorse overheid heeft hun advies over wie het COVID-19-vaccin zou moeten krijgen, aangepast naar aanleiding van enkele sterfgevallen bij ouderen na vaccinatie, en laten het aan de individuele arts over om te beoordelen wie er moet worden gevaccineerd.

Het Noorse Geneesmiddelenbureau meldde donderdag dat in totaal 29 mensen last hadden gehad van bijwerkingen na een COVID-19 vaccinatie, waarvan 13 met dodelijke afloop. Alle sterfgevallen vielen onder patiënten in verpleeghuizen met een leeftijd van boven de 80 jaar.

Het bureau noemde koorts en misselijkheid als bijwerkingen die "mogelijk hebben bijgedragen tot de dood van enkele verzwakte patiënten", zei Sigurd Hortemo van het Noorse Geneesmiddelenbureau in hun eerste rapportage over de bijwerkingen.

Volgens officiële cijfers heeft Noorwegen vanaf eind december meer dan 30.000 mensen de eerste vaccinatie van het Pfizer- of Moderna-COVID-19- gegeven.

“We schrikken hier niet van. Het is vrij duidelijk dat deze vaccins zeer weinig risico inhouden, met een kleine uitzondering voor de zwakste patiënten", vertelde Steinar Madsen, medisch directeur bij het bureau, aan de Noorse omroep NRK.

“Artsen moeten nu goed nadenken wie er gevaccineerd moet worden. De mensen die erg kwetsbaar en aan het einde van hun leven zijn, kunnen na een individuele beoordeling worden gevaccineerd,” voegde hij eraan toe.

Eerder deze week zei het Noorse Instituut voor Volksgezondheid dat "eventuele bijwerkingen van het vaccin zullen opwegen tegen een verminderd risico om ernstig ziek te worden door COVID-19 voor oudere, kwetsbare mensen". Daaraan voegde het toe dat "voor zeer kwetsbare patiënten en terminaal zieke patiënten een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van vaccinatie wordt geadviseerd".

In zijn rapport vermeldt het Noorse Geneesmiddelenbureau dat 21 vrouwen en 8 mannen bijwerkingen ervoeren. Naast de personen die overleden aan de gevolgen van de bijwerkingen, hadden negen personen ernstige bijwerkingen zonder complicaties en zeven personen ervoeren minder ernstige bijwerkingen. De negen patiënten hadden een allergische reactie, voelden zich erg ziek en hadden hoge koorts, terwijl de minder ernstige bijwerkingen uit een zeer pijnlijke vaccinatieplek bestonden.

In totaal heeft Noorwegen tot nu toe 57.279 COVID-19 besmettingen geteld en 511 COVID-19 doden gemeld.

Over de hele wereld verwachten overheden dat sterfgevallen en andere ernstige bijwerkingen zullen voorkomen na een massale vaccinatiecampagne, gezien het enorme aantal mensen dat gevaccineerd gaat worden. Maar om te bepalen of het vaccin zelf echt sterfgevallen heeft veroorzaakt, is een zeer lastig onderzoek dat vereist dat eerst alle andere mogelijke doodsoorzaken worden uitgesloten.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben ook een aantal sterfgevallen gemeld door de bijwerkingen van de vaccinatie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau deelde vrijdag mee dat ze maandelijks veiligheidsrapportages zullen ontvangen van de producenten van de goedgekeurde COVID-19 vaccins, deze rapportages zullen nauwkeurig worden beoordeeld en geëvalueerd. Pfizer zal in januari de eerste zijn.