Demonstratie na dood van jonge man in Brussel loopt uit op rellen

In het noorden van Brussel is een demonstratie uit de hand gelopen, meldt VRT. Actievoerders waren de straat opgegaan om gerechtigheid te eisen na de dood van een man afgelopen zaterdag.

De 23-jarige Ibrahima Barrie overleed nadat hij door politieagenten was aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Update 18.30 uur: Ibrahima Barrie is gestorven aan een hartstilstand. De autopsie bracht een hartanomalie aan het licht, zo kreeg de familie te horen. Barrie zou een hartaanval hebben gekregen. Volgens de advocaat van de familie zouden de eerste bevindingen uit het toxicologisch onderzoek niet wijzen op recent drugsgebruik zaterdagavond.

Eerdere berichtgeving:
De protestactie, bij het Brusselse noordstation, begon vanmiddag rustig. Enkele honderden demonstranten, onder wie de moeder, een zus en tante van het slachtoffer, riepen slogans en hielden borden omhoog met "Black Lives Matter" en "Justice voor Ibrahima".

De demonstratie was met permissie van de gemeente. Volgens de VRT was het protest tegen het einde van de middag bijna afgelopen toen de sfeer omsloeg en mensen voorwerpen naar de politie begonnen te gooien. Er werd tevens vuurwerk afgestoken.

De politie is met groot materieel uitgerukt. Met een waterkanon hebben ze de demonstraten uiteen gedreven en zijn er verschillende branden geblust. In het tumult is één gewonde gevallen en zijn er tientallen mensen aangehouden, meldt VRT.

Over het overlijden van de zwarte jonge man is nog veel onduidelijk. Duidelijk is dat Brusselse agenten afgelopen  zaterdagavond een groepje mensen wilden controleren op het naleven van coronamaatregelen. Barrie wilde hier niet aan meewerken en rende weg. De politie slaagde erin om de jongen toch aan te houden en nam hem voor verhoor mee naar een politiebureau even verderop. Ook zijn er berichten geplaatst dat Barrie de politiecontrole heeft gefilmd en daarom wegrende van de controle zaterdagavond.

Bij aankomst op het bureau verloor Barrie echter het bewustzijn, volgens een persbericht van de Belgische justitie. Hij werd door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht waar hij later die avond kwam te overlijden. De advocaat van de familie heeft aan VRT verteld dat Barrie tijdens zijn verhoor onwel is geworden en van zijn stoel afviel. Hij zegt dat de politie pas na enkele minuten actie ondernam. Volgens de advocaat is dit de reden dat er nu een onderzoek is ingesteld naar 'onopzettelijke doodslag'. Volgens de Belgische justitie is dit echter een neutrale omschrijving die niet impliceert dat de agenten iets verkeerds hebben gedaan.

Demonstranten bij het politiebureau hielden een protestborden omhoog met namen van andere mensen die na contact met de politie zijn overleden. Vorig jaar april kwam de 19-jarige Adil om het leven toen hij op zijn scooter werd aangereden door agenten, vervolging bleef uit. In 2019 overleed de 17-jarige Mehdi, nadat hij was aangereden door een politieauto. De Belgische justitie vervolgde ook deze agenten niet.