'Wie niet springt, is een fascist'

Het was gezellig, zondag in het regenachtige Amsterdamse Westerpark. Op een druilerige middag stonden ongeveer 350 mensen op een witte stip vanwege weer iets dat in de Verenigde Staten was gebeurd. En tegen fascisme.

Op de zonneweide, grappig genoeg, moesten de deelnemers ritmisch op en neer springen, want iedereen weet 'wie niet springt, die is een fascist'. Ging meer om warm te worden dan om de boodschap blijkbaar. De zonneweide stond niet echt te schudden op zijn grondvesten.

De politie stond klaar, in groten getale, mocht het evenement uit de hand lopen. Een tweede wanprestatie als toen op de Dam mocht zondag niet gebeuren, dat zou Femke haar hoofd kunnen kosten. Gelukkig viel het mee met de opkomst.

Vijfhonderd stippen werden gespoten op het veld, een paar honderd te veel. De vroege aanwezigen kregen vanaf het podium nog een lesje Nederlands: "Als leraar Nederlands wil ik jullie er nog wel graag even op wijzen hoe je fascisme spelt." Diverse mensen met kartonnen protestborden controleerden braaf nog even de tekst op hun bord.

Van Bij1 en GroenLinks tot vredes-, vrouwen- en studentenorganisaties. Joden, Palestijnen, Koerden, Oost-Timorezen, queers en BLM-activisten waren aanwezig. Daryll Ricardo Landbrug, nummer vijf op de kieslijst van de activistische politieke partij Bij1, mocht ook even zijn tegeltjeswijsheden opratelen. "Fascisme is kolonialisme dat thuiskomt." Weer eentje voor aan de muur.

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion, bekend van klimaatmeisje klimaatjongedame Greta Thunberg, mochten ook een woordje doen. Iets dat niet veel meer behelsde dan 'fascisten zijn ook klimaatontkenners'. Uiteraard kwam Thierry Baudet 'de jodenhater' ook nog even ter sprake.

Dalit Lymor van de Joodse organisatie Oy Vey vond het dan ook een prima middag. "Toch weer een beetje awareness gekweekt."