COVID-19: cluster basisschool, alle inwoners (>2 j) van Lansingerland getest

De GGD Rotterdam-Rijnmond is eind december een verdiepend uitbraakonderzoek op de RKBS Willibrord in de gemeente Lansingerland gestart. Eind november werd op die school een eerste COVID-19 besmetting geconstateerd. Bij een aantal personen, behorend bij de schooluitbraak, werd de Britse variant vast-gesteld. De GGD besloot om samen met het Erasmus MC een verdiepend onderzoek te doen. De GGD heeft al vaker uitbraakonderzoek uitgevoerd bij een opvallende uitbraak.

Leerlingen en docenten van de Willibrordschool en hun huisgenoten werd gevraagd om zich te laten testen. In de XL-locatie bij Rotterdam The Hague Airport is hiervoor een speciale teststraat opengesteld. Ruim 750 personen hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

De eerste uitslagen van het onderzoek zijn in de eerste week van januari bekend geworden. Deze laten zien dat ongeveer tien procent van de geteste personen besmet is COVID-19. Op dit moment is bij ten minste 30 personen die te linken zijn aan de school de infectie met de Britse variant van het coronavirus (B1.1.7) vastgesteld.

De eerste bevindingen wezen erop dat infecties met de Britse variant ook op een tweede school (CBS De Acker) in Lansingerland voorkomen. Deze school zit in hetzelfde gebouw als de Willibrordschool. Dit heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC doen besluiten om verder onderzoek te doen.

Vandaag is besloten om alle inwoners van de gemeente Lansingerland op te roepen om zich te laten testen op het COVID-19. Door op grotere schaal te testen willen de GGD en het Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het virus om de verspreiding effectief af te kunnen remmen. 

De GGD Rotterdam-Rijnmond zal op 13 januari een informatiebrief sturen waarin zij aan alle inwoners van de gemeente Lansingerland, vanaf 2 jaar, vraagt om zich te laten testen op COVID-19, ook als men geen klachten heeft. Als men al eerder besmet is geweest met COVID-19, wordt men verzocht om zich opnieuw te laten testen.