Judoka Tsjakadoea grijpt brons op Masters

Op dag één van de World Masters in Doha wint Tornike Tsjakadoea de bronzen medaille. De judoka uitkomend in de klasse tot zestig kilogram verloor de kwarrfinale, maar via de herkansing werd hem toch een medaille in de schoot geworpen.  

Na een bye in de eerste ronde wist Tsjakadoea overtuigend te winnen van de Fransman Luka Mkheidze (waza-ari) en de als vierde geplaatste Francisco Garrigos (ippon). In de kwartfinale treedt het Nederlandse lichtgewicht aan tegen de als vijfde geplaatste Rus, Yago Abuladze. Na vier minuten in de golden score dacht de Tsjakadoea een score te maken maar werd na het bestuderen van de beelden bestraft voor het onder de band pakken en kreeg zo zijn derde straf. Via winst in de herkansing tegen Diyorbek Urozboev en het uitvallen van Walen Khyar knokt de 24-jarige Tsjakadoea zich toch naar zijn eerste World Masters medaille.

In de hoofdstad van Qatar is Sanne Verhagen in de tweede ronde uitgeschakeld door de als vierde geplaatste Sarah Leonie Cysique. De Nederlandse troef in de -57 kg kwam in het grondgevecht terecht in een armklem en moest gedwongen afkloppen. Verhagen was het toernooi goed begonnen met een overwinning op Ivelina Ilieva. De Bulgaarse raakte na ongeveer drie minuten geblesseerd aan haar knie en moest opgeven.

Op de Doha Masters, waaraan alleen de top 36 van de wereld mag deelnemen, zijn veel punten te verdienen voor de Olympische ranking. Tsjakadoea is al aangewezen voor de Olympische Spelen. Behalve Tsjakadoea hebben Juul Franssen (-63 kilogram), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) de technische leiding van de judobond de afgelopen 2,5 jaar voldoende overtuigd.

Niet in alle gewichtsklassen is de kwalificatiestrijd al beslist. Kim Polling en Sanne van Dijke (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg) zijn nog volop in de race voor deelname aan de Spelen. Per gewichtsklasse mag er één judoka naar Tokio.