Mensenrechtenorganisatie vreest Big Tech-censuur na ban Trump

De American Civil Liberties Union (ACLU), een Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers, heeft grote vragen gesteld bij het verbannen van de Amerikaanse president Donald Trump en een aantal van zijn supporters van sociale media.

De ACLU is bang dat minderheden het slachtoffer van de Big Tech gaan worden op het moment dat deze bedrijven gaan besluiten dat zwarten, hispanics of leden van de LGTB==D~gemeenschap ook geen stem meer mogen laten horen.

"Trump kan zich altijd wenden tot nieuwsorganisaties zoals Fox, maar minderheden hebben die kansen niet", zo klonk het in de verklaring van ACLU.

The Donald is inmiddels van een groot aantal sociale media platforms verbannen, inclusief het huismoedertjeplatform Pinterest. De komende periode zijn er dus geen beschilderde bloempotten van de hand van Trump meer te verwachten.

Censuur tegen conservatief geluid
Daarnaast zijn populaire conservatieve sociale mediaplatformen zoals Parler al verbannen van het internet. Niet alleen zijn ze verwijderd uit de App Store van Apple en Googles Play Store, maar ook webhoster Amazon heeft de doorgifte van Parler geblokkeerd, waardoor de gebruikers monddood zijn gemaakt.

Elon Musk, groot criticaster van grote social mediaplatformen, suggereerde al dat het conservatieve geluid via Signal gehoord mocht worden. Na zijn Twittertip schoot het aandeel Signal met 1100 procent omhoog, echter was dit niet het aandeel van sociale mediaplatform maar van een gelijknamig,  totaal ongerelateerd, bedrijf Signal Advance Inc.

Alternatief Gab meldt intussen dat zij tienduizenden nieuwe aanmeldingen per uur krijgen, na de zuiveringsactie van Twitter. Gab host zichzelf, waardoor ze niet afhankelijk zijn van de constante veranderingen in de virtuele wereld van de politieke correctheid.