Letse dubbelrodelaars pakken EK-goud en World Cup-winst op thuisbaan

In het Letse Sigulda is het Europees kampioenschap rodelen van start gegaan en zoals gebruikelijk is die wedstrijd geïntegreerd in de World Cup, zoals ook in het skeleton en bobsleeën het geval is. De mannen en dubbels waren zaterdag aan de beurt, zondag komen de vrouwen en de estafettes in actie.

Mannen
De grote Felix Loch was in de eerste run de snelste, maar Johannes Ludwig zat hem met 0,044 seconden op de hielen en ook achter de twee Duitsers waren de gaten niet groot. Thuisfavoriet Arturs Darznieks volgde op 0,073 seconden, voor de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,089), de Russische wereldkampioen Roman Repilov (+0,110) en de Oostenrijkse veteraan Wolfgang Kindl (+0,116).

Kindl kwam in run twee ruim achter de Russische leider Semen Pavlichenko terecht en ook Repilov kwam niet aan de tijd van zijn landgenoot. Fischnaller nam met 0,084 seconden de leiding in handen en ging met 0,021 seconden voorbij aan Darznieks, die hoopte op zijn eerste World Cup-podium ooit. Ludwig hield 0,067 seconden over om de leiding te pakken, maar Loch haalde uit en won met 0,220 seconden voorsprong, een groot verschil in het rodelen.

Dubbels
De Letten deden het op hun thuisbaan uitstekend: in de eerste run voerden de broers Andris en Juris Sics het veld aan, 0,035 seconden voor de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt. Martins Bots en Roberts Plume (+0,084) deden het namens het thuisland ook bijzonder goed en werden gevolgd door de Russen Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov (+0,135), de Oostenrijkers Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,182) en het derde Letse duo, Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins (+0,214).

Gudramovics/Kalnins verdedigden hun plek in run twee, Steu en Koller doken er 0,014 seconden onderdoor en zagen Kashkin en Korshunov nog eens twee honderdsten rapper naar beneden komen. Bots en Plume wisten het dit keer eindelijk vol te houden en met een enorm verschil van 0,216 seconden verzekerden ze zich van hun eerste podiumplek ooit. Wendl/Arlt namen plek één met 0,071 seconden over, maar Sics en Sics maakten het met 0,029 af: World Cup-winst én de Europese titel.

De voornaamste concurrenten van Steu/Koller in de strijd om de World Cup, Toni Eggert en Sascha Benecken, eindigden slechts als 22e na een crash in de eerste run.