Tour de Ski: Bolshunov gaat voor monsterzege, Svensson pakt eerste World cup-winst

In het Italiaanse Val di Fiemme is zaterdag de zevende en voorlaatste etappe van de Tour de Ski afgewerkt. Het ging om een sprint in klassieke stijl, alvorens zondag het klassement definitief beslist wordt met de slotetappe: een massastart over zo'n tien kilometer met de beklimming van de monsterlijke Alpe Cermis.

Vrouwen
Er stond geen maat op de Zweedse dames en dan met name op Linn Svahn, die iedereen het nakijken gaf. Haar landgenotes Maja Dahlqvist en Emma Ribom completeerden het podium, voor de Russinnen Natalia Nepryaeva en Tatiana Sorina en de Finse Krista Pärmäkoski. Klassementsleidster Jessie Diggins (VS) en de Russische nummer twee Yulia Stupak sneuvelden in de halve finales.

In het klassement behoudt Diggins wel ruimschoots de leiding, Stupak kwam met de bonificatieseconden en de kwalificatietijd in totaal welgeteld één seconde dichterbij en staat nu op 54 tellen van de Amerikaanse. De strijd om plek drie wordt wel spannend: Pärmäkoski (+1:51) staat zeven seconden voor Nepryaeva (+1:58), maar ook Sorina (+2:03), de Zweedse Ebba Andersson (+2:10), de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:19) en de Duitse Katharina Hennig (+2:27) mogen nog niet afgeschreven worden.

Mannen
Oskar Svensson maakte al de hele Tour indruk en dat bekroonde de Zweed nu met een prachtige eerste World Cup-zege, nadat hij in de slotfase met een uiterst slimme tactiek een beslissend gat sloeg. De Russische specialist Gleb Retivykh werd tweede, voor de bijzonder dominante klassementsleider Alexander Bolshunov. Federico Pellegrino uit Italië, de Fransman Valentin Chauvin en de Rus Artem Maltsev completeerden de finale.

Bolshunov stevent af op een monsterzege in het klassement: hij staat 3:22 minuten voor de Fransman Maurice Manificat, als hij dat vol kan houden wordt het de grootste zege ooit. Drie Russen gaan met Manificat om de tweede en derde plek strijden: Ivan Yakimushkin, Maltsev (beiden +3:27) en Denis Spitsov (+3:50), de rest staat al op minstens vijf minuten.

Om 12.45 uur beginnen de vrouwen zondag aan de beslissende etappe, de mannen starten om 15.35 uur.