Noorse driedubbelslag in World Cup biatlon

De World Cup biatlon in het Duitse Oberhof blijft een behoorlijk Noors feestje opleveren. Dat was vrijdag op de sprints al het geval, zaterdag op de achtervolging werd er nog een schepje bovenop gedaan: één van de zes podiumplekken ging níet naar Noorwegen.

Vrouwen
Tiril Eckhoff won de sprint en vertrok dus als eerste, de Zweedse Hanna Öberg volgde, maar viel met in totaal vier missers terug. De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser begon met vijftien treffers en zat lekker in de race, hoewel ze Eckhoff - die in schietbeurt twee één keer de mist in ging - niet bij kon halen.

Ondertussen kreeg Hauser na de derde schietbeurt gezelschap van nog een Noorse, World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland. De twee openden de jacht op Eckhoff, die in de laatste schietbeurt een misser liet noteren. Dat deed Hauser ook en voor haar was dan ook de derde plek weggelegd, maar om de winst werd nog geknokt.

Røiseland voegde zich met twintig treffers in twintig schoten bij Eckhoff en de twee gingen samen op de finish af. Eckhoff kon haar landgenote niet afschudden, maar had wel de rappere benen en won zo alsnog, voor Røiseland en Hauser. Plek vier was voor de als zestiende vertrokken Svetlana Mironova, Dorothea Wierer steeg met twintig treffers van de 31e naar de zevende plek.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won de sprint en vertrok dus als eerste, maar na een misser bij de eerste schietbeurt kreeg hij gezelschap van broer Tarjei. Johannes gooide er nog een misser achteraan en schoot zelfs vier keer mis in de derde schietbeurt, waarna hij afsloot met nog één misser en een - gezien zijn totaal van zeven missers - nog aardige achtste plek.

Het wegvallen van de World Cup-leider kon een Noors podium niet voorkomen: Tarjei, Johannes Dale en Sturla Holm Lægreid streden om de winst en de laatste twee konden profiteren van drie missers van Bø bij de laatste schietbeurt. Dale ging echter ook twee keer de mist in, Lægreid één keer en achtervolgers Lukas Hofer en Jakov Fak lieten hun gouden kans liggen.

Lægreid kon zo op weg naar de overwinning, Dale finishte nog als tweede en Tarjei Bø pakte op 25 seconden de derde plek door Fabien Claude uit Frankrijk nog achter zich te houden. Diens voor België uitkomende broer Florent Claude (1+1+0+2) finishte als 52e.