BobsleeŽr Friedrich evenaart record, Duitsers domineren in Winterberg

De beste bobsleeërs ter wereld hebben het nieuwe jaar ook geopend en wel in Winterberg, waar de World Cup-wedstrijd tevens dienst deed als het EK. Op het Duitse ijs deden ook de Noord-Amerikaanse teams voor het eerst deze winter mee, maar winst zat er voor hen nog niet in. Alle wedstrijden werden gehouden in de tweemansbobs, zondag komen eindelijk de viermansbobs in actie.

Vrouwen
Een Duitse zege zat er na de eerste run aardig in: drie van de snelste vier tijden werden door een Duitse slee neergezet. Laura Nolte en remster Deborah Levi waren het snelst, 0,14 seconden voor Kim Kalicki en Ann-Christin Strack. Katrin Beierl en Jennifer Onasanya uit Oostenrijk volgden op 0,22 seconden, met Mariama Jamanka en Leonie Fiebig (+0,30) achter zich.

De Noord-Amerikanen waren er voor het eerst dit seizoen ook weer bij en deden het uitstekend: de Canadese Christine de Bruin met remster Sara Villani en de van Canada naar de VS overgestapte Kaillie Humphries met Sylvia Hoffman deelden plek vijf op 0,37 seconden, Elana Meyers Taylor en Lolo Jones (+0,39) deden namens de VS ook nog volop mee.

De Bruin kwam in de tweede run als beste uit de verf van de Noord-Amerikaanse dames, voor Humphries en Meyers Taylor. Jamanka klopte De Bruin met slechts vier honderdsten, Beierl noteerde exact dezelfde tijd. Kalicki raasde op indrukwekkende wijze naar beneden en pakte met 0,37 seconden de leiding, maar op Nolte stond geen enkele maat: ze vergrootte het gat naar maar liefst 0,42 seconden, won de World Cup-wedstrijd én pakte de Europese titel.

Mannen
De grote man van de afgelopen jaren was ook in de eerste run weer veel te goed voor de rest: Francesco Friedrich noteerde met remmer Thorsten Margis veruit de snelste tijd. Alleen hun Duitse landgenoten Johannes Lochner/Eric Franke (+0,34) en de Oostenrijkers Benjamin Maier/Markus Sammer (+0,37) bleven ruim binnen een halve seconde, de Britten Brad Hall en Nick Gleeson (+0,50) zaten op het randje en voerden de strijd om plek vier aan.

In run twee viel Hall drie plekken terug, waardoor de Zwitser Michael Vogt met Simon Friedli aan de leiding ging. Maier greep met 0,27 seconden de leiding en verzekerde zich zo van een verrassende medaille, maar Lochner was wel 0,18 seconden sneller. Op Friedrich stond verder geen enkele maat: met 0,67 seconden pakte hij met Margis de winst.

Het was Friedrich's 45e World Cup-overwinning, waarmee hij grootheid André Lange evenaarde - Sandra Kiriasis heeft er 46, net als de legendarische remmer Kevin Kuske.