Tour de Ski: Diggins en Bolshunov verstevigen leiding, Russen domineren

In het Italiaanse Toblach is dinsdag de vierde etappe in de Tour de Ski afgewerkt. Het ging daarbij om een wedstrijd met individuele start, met voor de vrouwen en mannen respectievelijk tien en vijftien kilometer vrije stijl.

Vrouwen
De leidster in het algemeen klassement, Jessie Diggins, startte als laatste en ging er als een dolle vandoor. Ze bleek haar wedstrijd perfect ingedeeld te hebben en liep vooral in de laatste paar kilometer weg van de concurrentie: aan de finish dook ze 14,8 seconden onder de tijd van haar wederom verrassend sterke landgenote Rosie Brennan.

Plek drie ging op 22,2 seconden naar de Zweedse Ebba Andersson, die daarmee liet zien de voor haar slechte eerste drie etappes achter zich gelaten te hebben. Yulia Stupak uit Rusland was een dikke drie seconden langzamer, de tegenvaller van de dag was Frida Karlsson: de Zweedse topfavoriete voor de eindwinst leverde na een prima begin 52 seconden in bij Diggins en werd negende.

In het algemeen klassement gaat Diggins nu met twintig seconden voorsprong op Brennan aan de leiding. Karlsson staat op 1:02 minuten en moet hevig aan de bak om nog kans te maken op de eindwinst, Stupak en haar landgenote Tatiana Sorina volgen op 1:25 en 1:51 minuten.

Mannen
Ook bij de mannen was de klassementsleider de sterkste van de dag: Alexander Bolshunov leverde in de slotfase nog wat tijd in bij Denis Spitsov, maar bleef zijn landgenoot wel 8,3 seconden voor aan de finish. Het werd een vrij Russisch feestje, want Ivan Yakimushkin (+13,9), Alexey Chervotkin (+19,2) en Artem Maltsev (+21,8) completeerden de top-5.

Op 22,9 seconden was Maurice Manificat uit Frankrijk de eerste niet-Rus, maar hij werd wel gevolgd door Evgeniy Belov en Andrey Melnichenko: er stonden zo zeven Russen bij de eerste acht. Met Hugo Lapalus uit Frankrijk op plk negen en de Duitsers Janosch Brugger, Florian Notz, Jonas Dobler en Lucas Bögl achter hem bestond de hele top-13 overigens uit welgeteld drie nationaliteiten.

Bolshunov heeft de macht stevig in handen in het klassement, waar Maltsev op 1:15 minuten op plek twee staat, drie tellen voor Spitsov. Manificat volgt op 1:30 minuten, Yakimushkin op 1:48 en de Zwitserse grootheid Dario Cologna - viervoudig eindwinnaar - staat zesde op 2:44 minuten.

De vijfde etappe wordt woensdag afgewerkt, eveneens in Toblach. Het gaat dan om een achtervolging in klassieke stijl met de tijdsverschillen van dinsdag en dezelfde afstanden. De vrouwen starten om 13.30 uur, de mannen om 14.40 uur.