Dakar: Sainz en Mini zegevieren, problemen Ten Brinke

Carlos Sainz heeft in de eerste etappe van Dakar 2021 direct een tik uitgedeeld aan de concurrentie. In de 277 kilometer lange etappe tussen Jeddah en Bisha bleef in Saudie Arabië de Spanjaard teamgenoot Stephane Peterhansel 25 seconden voor. Nasser Al-Attiyah en Bernhard ten Brinke verloren veel tijd.

Peterhansel had halverwege de etappe een voorsprong van vier minuten op Sainz, maar de Spanjaard wist in de slotfase de achterstand om te zetten in een voorsprong. Martin Prokop moest bijna drie minuten toegeven op het duo. Al-Attiyah mocht het bal bij de auto's openen en leverde uiteindelijk twaalf minuten in. Ten Brinke reed verschillende banden lek op de stenen en verloor hierdoor 23 minuten. Erik van Loon reed op een steen en verloor zeer veel tijd, terwijl de gebroeders Coronel drie kwartier toegaven.

Bij de SSV was er een primeur Cristina Gutierrez Herrero die als eerste vrouw een etappe won bij de lichte buggies. Chris Meeke en Walter Roosegaar leken met de zege aan de haal te gaan in deze klasse tot zij lek reden en tot overmaat van ramp de kapotte reserveband in brand vloog. Dit veroorzaakte verbrande kabels, een kapotte dynamo en een lege accu. Ook de equipes van Kees Koolen en Gert-Jan van der Valk gaven meer dan een uur toe.