Oostenrijkse rodelaars stunten in en tegen Duitsland

In het Duitse Königssee, de thuisbasis van de sport, is de eerste World Cup rodelen van het kalenderjaar afgerond. Zondag kwamen de vrouwen in actie, gevolgd door de estafette met in totaal twaalf landenteams.

Vrouwen
Niet verrassend stond Duitsland bovenaan na de eerste run: Julia Taubitz was de snelste, Natalie Geisenberger volgde op 0,109 seconden. Madeleine Egle uit Oostenrijk zat er op 0,120 seconden nog knap bij, terwijl Anna Berreiter op al 0,292 seconden een knappe vierde plek in beslag nam.

Berreiter opende in de tweede run de top-4 door met 0,157 seconden landgenote Dajana Eitberger van de voorlopige eerste plek te stoten. Egle maakte weer indruk en verzekerde zich in elk geval van plek drie, ze dook 0,31 seconden onder Berreiter's tijd door.

Geisenberger leek niet helemaal comfortabel op de slee te liggen, maar hield wel 0,058 seconden over op Egle. Op Taubitz stond echter geen enkele maat en met een enorm verschil van 0,310 seconden greep de Duitse de overwinning voor eigen (TV)-publiek.

Estafette
De Noord-Amerikaanse teams waren er voor het eerst dit seizoen bij en Summer Britcher, Jonathan Eric Gustafson en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman deden dat namens de VS een stuk beter dan het Canadese team. De Polen deden een mooie aanval, maar Klaudia Domaradazka had teveel ingeleverd om nog kans te maken de Amerikaanse tijd te kloppen.

De eerste uitdaging kwam uit Italiaanse richting en Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Ludwig Rieder/Patrick Rastner bleken maar liefst 1,175 seconden sneller dan de VS. Letland volgde: Kendija Aparjode won wat tijd, Arturs Darznieks leverde het weer in, maar de gebroeders Andris en Juris Sics maakten precies genoeg goed en doken 0,006 seconden onder de Italiaanse tijd door.

Viktoriia Demchenko en Roman Repilov bouwden voor Rusland een voorsprong op, Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov hielden 0,206 seconden over voor de leiding. Dat bleef niet lang staan, want Madeleine Egle, Nico Gleirscher en vooral Thomas Steu/Lorenz Koller hielpen Oostenrijk naar een nog veel snellere tijd: ze waren 0,804 seconden sneller dan de Russen.

Alleen de Duitse ploeg stond nog bovenaan en Julia Taubitz deed wat ze moest doen, maar daarna ging het fout: Felix Loch leverde nota bene op zijn thuisbaan maar liefst drie tienden in en Toni Eggert/Sascha Benecken konden dat niet meer goedmaken, waardoor de Duitsers op 0,193 seconden als tweede eindigden.