WK darts: Wade gooit negendarter; wel uitgeschakeld door Bunting

James Wade heeft dinsdag in de derde ronde van het WK darts geschiedenis geschreven door een negendarter te gooien. De Engelsman is pas de zevende speler die daarin slaagt op het WK. Hij werd toch verrassend uitgeschakeld door Stephen Bunting. Ook Daryl Gurney en Devon Petersen bereikten de laatste zestien.

De 37-jarige Wade noteerde de negendarter in de tweede leg van de vijfde set. Na twee keer 180, maakte The Machine het af via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Het is voor het eerst sinds januari 2016 dat er op het WK een negendarter wordt gegooid. Gary Anderson had destijds in de halve finale tegen Jelle Klaasen een perfecte leg gegooid.

De negendarter van Wade kwam als een verrassing, want hij speelde beneden zijn niveau tegen Bunting. De nummer zeven van de wereld noteerde een teleurstellend gemiddelde van 86,43 per drie pijlen en ging mede daardoor met 2-4 ten onder. De 35-jarige Bunting, die in 2015 tot de kwartfinales reikte op het WK, wacht in de vierde ronde een krachtmeting met de Engelsman Ryan Searle.

Gurney bereikte later op dinsdag ten koste van Chris Dobey achtste finales. De 34-jarige Noord-Ier versloeg de dertigjarige met 4-1. Om de laatste acht te bereiken moet Gurney zien af te rekenen met Vincent van der Voort. De Nederlander boekte maandag een verrassende zege op Nathan Aspinall, de nummer zes van de wereld.

Ook Devon Petersen haalde de volgende ronde. De 34-jarige Zuid-Afrikaan stond geen set af aan de Engelsman John Lowe. Petersen neemt het in zijn volgende wedstrijd op tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

Dinsdagavond komen er twee Nederlanders in actie in een leeg Alexandra Palace. Danny Noppert treft om 19.10 uur Dave Chisnall en Michael van Gerwen sluit de avond af tegen Joe Cullen.