Kindergeneeskunde: Nu massale vaccinatie tegen rotavirus, VWS antwoordt nee

Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt tegen het rotavirus. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zegt tegen het AD dat het een belangrijke manier is om de zorg in de wintermaanden te ontlasten. Zo meldt Skipr.

Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen per jaar gaan hiervoor naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels laten weten dat jonge kinderen niet versneld zullen worden ingeënt tegen het rotavirus. Meer hierover in Skipr.

De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eigenlijk zou de Gezondheidsraad in 2021 met een advies over het vaccin komen, maar de NVK wil dat dat sneller gebeurt en dat de overheid de vaccins op grote schaal inkoopt. Het ministerie laat weten dat een versnelling er niet in zit. 'We vragen heel veel van de Gezondheidsraad. Zeker ook in coronatijd. En elk onderwerp is belangrijk voor de volksgezondheid. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om hier gedegen naar te kijken.'