Polen toch weer Ūn Vierschansentournee na COVID-19-problemen

In het Duitse Oberstdorf is de Vierschansentournee maandag van start gegaan met de kwalificatie voor de eerste wedstrijd, die dinsdagmiddag gesprongen wordt. Dat gebeurde wel zonder een aantal favorieten: de gehele Poolse ploeg moest noodgedwongen verstek laten gaan.

Klemens Muranka bleek COVID-19 te hebben en dus werd de hele ploeg teruggetrokken van in elk geval de eerste wedstrijd. Vooral het gemis van Piotr Zyla, vierde in de World Cup, en titelverdediger Dawid Kubacki, de nummer zeven in de World Cup, is een aderlating voor het toernooi.

Ook olympisch kampioen Kamil Stoch, dit seizoen tiende in de ranglijst, moest verstek laten gaan, net als de in de vorm van zijn leven verkerende Andrzej Stekala. Ook Aleksander Zniszczol en Maciej Kot moeten dinsdag toekijken tijdens de opening van de tournee.

De kwalificatie, gehouden in lastige weersomstandigheden, werd maandag gewonnen door Philipp Aschenwald. De Oostenrijker was een forse maat te groot voor de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud, die de Sloveen Cene Prevc, de Oostenrijker Daniel Huber en de Japanse oud-winnaar Ryoyu Kobayashi vlak achter zich had.

Favoriet Granerud's voornaamste uitdager, de Duitser Markus Eisenbichler, liet zich verrassen door de wind en bleef steken op plek 25, terwijl de Noor Robert Johansson zich als zevende kwalificeerde. De teller wordt dinsdag overigens wel gewoon weer op nul gezet voor de wedstrijd die om 16.30 uur begint en live te zien is op Eurosport.

Update 11.00 uur
De internationale skifederatie FIS heeft een uiterst opmerkelijke beslissing genomen: nadat alle betrokken springers, inclusief Muranka, een dubbele negatieve test hebben afgelegd mag Polen alsnog aan de wedstrijd van dinsdag meedoen.

De kwalificatie werd maandag al gesprongen en dus plaatsten de Polen zich niet, maar om het in de afgelopen jaren grote Polen te matsen werd opvallend genoeg besloten om de gehele uitslag van de kwalificatie door het putje te spoelen: iedereen mag meedoen.

De vraag is vooral of de FIS dit ook gedaan zou hebben als het om een groepje mindere goden ging, maar met Zyla en Kubacki heeft de tournee zo in elk geval wel weer twee kanshebbers terug.