WK-tickets Schouten, Achtereekte op 5.000m

De 5.000 meter voor vrouwen, de eerste afstand van de slotdag van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen, is gewonnen door Irene Schouten. Schouten, die dit seizoen al liet zien dat ze in een prima vorm verkeert, zegevierde in 6.51,45. Carlijn Achtereekte werd tweede, Esmee Visser schaatste naar de derde tijd.

Joy Beune was in de vierde rit de eerste van degenen die een gooi konden doen naar een WK-ticket. Zij moest het opnemen tegen Aveline Hijlkema. Beune nam de regie in de race gelijk in handen en wist die niet meer uit handen te geven. Ondanks dat de laatste ronden moeizaam gingen, kwam ze in 7.00,93 over de meet, de snelste tijd tot dan.

De rit erna olympisch kampioene Esmee Visser tegen Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter. Het was Achtereekte die het voortouw nam, al zat Visser er niet ver achter. Na 2.200 meter nam Achtereekte een grotere voorsprong op haar opponente mede omdat Visser al rondjes in de 33 op de klok zette. Met nog vier ronden te gaan reed Achtereekte haar eerste 33er en was nog drie seconden sneller dan Beune. Uiteindelijk kwam Achtereekte in 6.55,90 over de meet. Visser wist nog te versnellen in de laatste ronden en reed naar 6.59,15, de tweede tijd tot dan.

Reina Adema en Irene Schouten, de Nederlands kampioene op deze afstand, vormden het laatste paar. Ze gingen allebei snel van start al was het Schouten die een kleine voorsprong nam. Met nog zes ronden te gaan waren ze wel langzamer dan Achtereekte. Op 3.000 meter nam Schouten definitief afstand van Adema. Ze begon ook tijd te winnen op Achtereekte en was twee ronden voor het einde sneller dan haar. Schouten kwam in 6.51,45 over de finish, de winnende tijd.

Schouten en Achtereekte plaatsen zich voor de 5.000 meter bij het WK afstanden. Omdat er geen vijf kilometer op de twee wereldbekerwedstrijden wordt geschaatst zijn daar geen tickets voor te verdienen.