Explosie in Nashville, DNA lichamelijke resten is dat van de vermiste verdachte

De explosie van vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in Nashville is volgens de politie veroorzaakt door een bom in een camper. Door de bom veranderde het gebied in een grote ravage en raakten drie personen lichtgewond.

Update 28 december 00.45 uur: De dader is geïdentificeerd op basis van DNA-onderzoek als de verdachte Anthony Quinn Warner, zei FBI-chef Douglas Korneski. Onderzoekers hadden in de buurt van de explosieplaats menselijke resten gevonden dat na een huiszoeking in de woning van Warner met andere DNA-monsters kon worden vergeleken. Daarnaast kreeg de politie honderden tips van de bevolking waaronder tips die Warner als mogelijke verdachte aanwezen. Het motief van de 63-jarige dader bleef aanvankelijk onduidelijk. Hij wordt als de enige dader van de bomaanslag beschouwd. Onderzoekers hebben ook nog geen informatie verstrekt over het type explosieven dat hij gebruikte. Volgens de autoriteiten heeft de dader ervaring met elektronica en alarmsystemen en werkte hij als IT-adviseur bij een makelaar in Nashville.

Update 13.00 uur: FBI-agenten die bomaanslag in Nashville op eerste kerstdag in onderzoek hebben, richten zich momenteel op Anthony Quinn Warner (63), een computerexpert die in het lopende onderzoek als mogelijke verdachte naar boven kwam. De agenten onderzoeken momenteel of de geruchten dat Warner vreesde dat 5G-technologie werd gebruikt om Amerikanen te bespioneren op waarheid berusten.

Warner had bij zijn woning een soortgelijke camper staan als die in Nashville is opgeblazen. Warner, noch zijn camper zijn na de ontploffing nog ergens gezien. De stoffelijke resten die op de plaats van de ontplofte camper zijn aangetroffen worden onderzocht of er een DNA match is.

Opmerkelijk is dat Warner vorige maand onroerend goed, twv $409.000,00  kado zou hebben gedaan aan een 29-jarige vrouw uit Los Angeles.

Eerdere berichtgeving:

Verschillende bewoners vertelden aan CNN dat ze vrijdagochtend vroeg wakker werden door het geluid van geweerschoten. De politie kwam op een melding af van schoten rond 05.30 uur.

Eenmaal ter plaatse trof de politie een witte camper aan die geparkeerd stond voor een AT & T-gebouw. Vanuit de camper werd herhaaldelijk een geluidsfragment afgespeeld waarin werd gewaarschuwd dat er binnen 15 minuten een explosie zou plaatsvinden, zei de politie.

'Dit voertuig zal over 15 minuten ontploffen', zei de stem volgens een bewoner. Na dat bericht een minuut lang te hebben herhaald, gaf het geluidsfragment aan dat het voertuig over 14 minuten zou ontploffen en zo werd er afgeteld.

Zes geüniformeerde politieagenten die de boodschap hoorden, begonnen onmiddellijk op deuren te kloppen en bewoners te evacueren. Burgemeester Cooper prees hen als helden en zei dat hun snelle actie levens heeft gered.
Naarmate het aftellen dichter bij het einde kwam, veranderde het bericht van de camper, volgens bewakingsvideo die was gemaakt van een gebouw aan de overkant van de straat.
"Als je dit bericht kunt horen, evacueer dan nu", zei de stem om ongeveer 6.30 uur. "Als je dit bericht kunt horen, evacueer dan nu." waarop de bom in het voertuig ontplofte met een felle lichtflits. Hierbij raakten drie mensen gewond. Er is ook aanzienlijke materiële schade ontstaan door de explosie. 

De burgemeester van Nashville, John Cooper, sprak over een aanslag 'bedoeld om chaos en angst te creëren in deze tijd van kerstmis'. Hij vaardigde een uitgaansverbod uit tot zondag in het gebied waar de camper is ontploft.

De gouverneur van Tennessee, Bill Lee, heeft de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om de noodtoestand af te kondigen om snel federale fondsen vrij te maken.

Rechercheurs die de explosie op kerstochtend in Nashville onderzoeken denken dat de explosie waarschijnlijk een zelfmoordaanslag is geweest. Er zijn menselijke resten  teruggevonden op de plaats van de ontploffing.

FBI-agenten hebben een woning in Antiochië, net ten zuidoosten van Nashville, in onderzoek. Volgens ingewijden zou  een tip over de camper in de politie geleid hebben naar het huis in Antiochië.
Bomtechnici hebben het huis ontruimd om ervoor zorg te dragen dat het veilig is om verder onderzoek te doen.

Hier zijn beelden van de explosie in Nashville te zien.