Elf Europese landen naar WK2023

Aan het WK vrouwenvoetbal in 2023 doen in ieder geval elf Europese landen mee. Zo heeft de FIFA donderdag bekendgemaakt. Het WK groeit van 24 naar 32 landen en Europa krijgt er twee startbewijzen bij. Het kunnen er zelfs twaalf worden via de playoffs. 

Het Nederlands elftal debuteerde in 2015 op de mondiale eindronde. Vorig jaar wisten ze op hun tweede WK, in Frankrijk, de finale te bereiken. De Amerikaanse vrouwen waren daarin met 2-0 te sterk en prolongeerden hun wereldtitel.

Het WK van 2023 wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland. De twee gastlanden zijn al zeker van deelname. Europa levert dus elf landen. Azië levert zes landen (+1, waaronder Australië), Afrika vier (+1), Zuid-Amerika drie (+0,5) en Oceanië één (Nieuw-Zeeland). De CONCACAF, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, mag ook vier landen (+0,5) naar het WK laten gaan.

De drie overige startbewijzen worden verdeeld op een kwalificatietoernooi, waaraan in totaal tien landen deelnemen. Eén land uit Europa zal aan dat toernooi deelnemen. Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland en is tevens een testtoernooi voor de gastlanden.