NBA: Houston we have a problem

Op de tweede dag van het NBA-seizoen werd er weer volop gebasketbald. De meeste aandacht ging echter uit naar Houston, waar de wedstrijd niet doorging. Door diverse problemen wisten de Rockets niet voldoende spelers op het veld te brengen en moest de wedstrijd worden uitgesteld.

Deze zomer werkte de NBA haar seizoen af in een 'bubble', waar geen enkele speler een corona-besmetting opliep. Dit seizoen worden de wedstrijden weer in de eigen arena's afgewerkt, met alle risico's van het reizen en de eigen verantwoordelijkheid van de spelers om zich aan de corona-richtlijnen te houden.

Bij Houston begonnen de problemen al voor het begin van het seizoen. James Harden, die nog voor twee jaar onder contract staat, stuurt opzichtig aan op een vertrek. Hij miste de start van het trainingskamp en liet zich al meermaals zien in openbare gelegenheden. Het leverde James Harden een schorsing op wegens overtreden van het gezondheidsprotocol van de NBA. Ook moest de topscorer van de NBA een boete van 50.000 dollar betalen. De problemen waren hiermee nog niet over voor de Rockets. Rookie KJ Martin testte positief voor corona en moest in quarantaine. Dat was op zich ook niet onoverkomelijk, maar hij is met meerdere teamgenoten samen naar de kapper geweest. Ook zij moesten allemaal thuis blijven in afwachting van contactonderzoek en een testuitslag, waardoor de Rockets niet over de minimaal vereiste acht spelers beschikte voor de wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder.

De overige wedstrijden gingen wel door. In Boston speelden de Celtics een topper tegen de Milwaukee Bucks. De wedstrijd begon met een eerbetoon aan Tommy Heinsohn. Heinsohn werd in 1956 door de Celtics gedraft en beleefde de eerste glorieperiode van de ploeg. Acht keer werd hij kampioen, waarna hij als coach en commentator voor de ploeg aan het werk ging. Als coach won hij in de jaren '70 ook twee titels. Heinsohn bleef zijn leven lang een Celtic, hij is zestig jaar aan de ploeg verbonden geweest.

Boston leek lang op weg naar een simpele zege, maar in het laatste kwart kwamen de Bucks terug van een ruime achterstand. Jayson Tatum schoot met wat geluk via het bord een late driepunter raak die Boston op een tweepunts voorsprong zette. Giannis Antetokounmpo mocht daarna nog aanleggen voor twee vrije worpen, maar miste de laatste, waardoor Boston met een 122 - 121 zege aan de haal ging.

De Minnesota Timberwolves kregen de Detroit Pistons op bezoek. Normaal is dit geen wedstrijd waar veel aandacht naar uitgaat, maar dit was de eerste wedstrijd van Anthony Edwards, door Minnesota als eerste gekozen in de draft. Anthony Edwards baarde deze zomer opzien met een interview. Hij gaf aan liever American football te spelen en niet voor zijn plezier basketbal te kijken. Hij was gaan basketballen omdat hij snel groeide en het dunken hem makkelijk afging. Edwards begon op de bank, maar mocht al snel invallen voor Malik Beasley. Zijn eerste schot was een driepunter die feilloos raak viel. Edwards maakte een goede indruk en leverde met vijftien punten een significante bijdrage aan de 111- 101 overwinning van zijn ploeg.

James Wiseman, de nummer uit de draft, debuteerde gisteren al voor de Golden State Warriors. Ook hij maakte een solide indruk. Minder goed verliep het de nummer drie, LaMelo Ball. De jonge guard kwam in vijftien minuten voor de Charlotte Hornets niet tot scoren en zag zijn ploeg verliezen van de Cleveland Cavaliers, 121 - 114. Terry Rozier was goed voor 42 punten voor de Hornets. Gordon Hayward debuteerde met 28 punten voor de ploeg. De jonge guards van de Cavaliers, Colin Sexton en Darius Garland, Sexland zo u wilt, sleepten de overwinning voor Cleveland binnen.

Russell Westbrook wist zijn debuut voor de Washington Wizards geen glans te geven met een zege. Westbrook werd dit najaar geruild met John Wall, die nu voor Houston uitkomt en in quarantaine zit in afwachting van contactonderzoek. Westbrook leverde als vanouds een triple double af, maar was niet opgewassen tegen Joel Embiid. De center was voor de Philadelphia 76ers met 29 punten en 14 rebounds niet te stoppen door de grote mannen van Washington. De 76ers wonnen met 113 - 107.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 121 - 114

Indiana Pacers - New York Knicks 121 - 107

Orlando Magic - Miami Heat 113 - 107

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 113 - 107

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 122 - 121

Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 99 - 113

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 104 - 124

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 119 - 131

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 111 - 101

Denver Nuggets - Sacramento Kings 122 - 124 (OT)

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 100 - 120

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 106 - 102

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder (Uitgesteld)