NBA seizoen begint met terugkeer Durant

In Brooklyn vond afgelopen nacht de tip-off van het nieuwe NBA-seizoen plaats. De Brooklyn Nets mochten in eigen huis aantreden tegen de Golden State Warriors. Aansluitend speelden de Lakers en de Clippers, beiden uit Los Angeles, tegen elkaar.

Vanwege Covid-19 liep het afgelopen seizoen compleet anders dan normaal. De competitie lag maanden stil en werd in afgeslankte vorm afgerond in een 'bubble'. Alle teams speelden hun wedstrijden op het terrein van Disney World in Orlando. Iets meer dan twee maanden geleden kroonden de Los Angeles Lakers zich tot kampioen van dat seizoen.

Dit jaar spelen de NBA-teams weer in hun eigen arena's, maar vooralsnog is publiek niet welkom. Het seizoen zal ook uit 72 wedstrijden bestaan, in tegenstelling tot de gebruikelijke 82.

De NBA trakteerde de fans voor 'opening night' direct op twee prachtige wedstrijden, op papier althans. De wedstrijd tussen de Warriors en de Nets stond in het teken van de terugkeer van Kevin Durant. De dunne forward speelde zijn laatste wedstrijd 561 dagen geleden. Die dag scheurde hij in de NBA-finale voor de Golden State Warriors zijn achillespees. De Warriors verloren de finale van de Toronto Raptors en Kevin Durant vertrok naar Brooklyn. Het afgelopen seizoen miste hij om te revalideren.

Bij de Golden State Warriors keerde Stephen Curry weer terug na lange afwezigheid. De schutter speelde vorig seizoen maar vijf wedstrijden voor hij zijn hand brak. Bij Goiden State ontbreekt dit seizoen Klay Thompson. In de voorbereiding scheurde hij zijn achillespees, waardoor hij het hele seizoen zal moeten missen. Ook Draymond Green zit in de lappenmand, al zal hij spoedig weer kunnen spelen.

De Brooklyn Nets begonnen furieus aan de wedstrijd. Kevin Durant schoot zijn eerste drie schoten loepzuiver raak en al snel stond de thuisploeg twintig punten voor. De schoten van de Warriors vielen niet, maar onthutsender was het om te zien hoe ze verdedigend de Nets geen strobreed in de weg wisten te leggen. De Nets bouwden hun voorsprong gestaag uit en van enige spanning in de wedstrijd was nooit sprake.

Eindstand van de wedstrijd werd 125 - 99. Kyrie Irving werd met 26 punten topscorer voor de Nets. Kevin Durant kwam in 25 minuten tot 22 punten. Voor de Golden State Warriors was er één lichtpuntje in het spel van rookie James Wiseman. De jonge center werd direct voor de leeuwen gegooid, maar hield stand tegen DeAndre Jordan. Wiseman begon de wedstrijd met een snoeiharde dunk en eindigde met 19 punten.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen de Lakers en de Clippers kregen de Lakers de kampioensringen uitgereikt. De Clippers hadden geen zin om mee te werken aan feestje voor de veelvoudig NBA-kampioen. Na één kwart stond het 39 - 19. De Lakers knokten zich terug in de wedstrijd en onder aanvoering van nieuwkomers Dennis Schröder en Montrezl Harrell kwam de kampioen langszij. In het vierde kwart liepen de Clippers echter weer uit en boekten een 116 - 109 zege.

Paul George, de schlemiel van de in de bubble matig presterende Clippers, voerde zijn ploeg aan met 33 punten. Kawhi Leonard voegde 26 punten toe.

Bij de Lakers was LeBron James met 22 punten topscorer. Marc Gasol had zich een mooier debuut voor zijn nieuwe ploeg voorgesteld. De Spanjaard bleef zonder score en kwam in twaalf minuten niet verder dan vijf persoonlijke fouten. Reden voor paniek zal er bij de ervaren Lakers niet zijn. LeBron James weet als geen ander dat het reguliere seizoen lang is en de titel wordt gewonnen in de play-offs.