Baby overleden na schudden door vader

Het kindje van een 30-jarige man uit Waddinxveen was nog maar een paar weken oud toen het begin 2019 overleed. De man moest vandaag voor de rechter verschijnen, omdat het Openbaar Ministerie hem ervan verdenkt dat hij de baby te hard door elkaar heeft geschud. Daarmee zou hij zelf de dood van zijn kind hebben veroorzaakt.

De man was die middag alleen thuis met zijn kindje. Kort ervoor was zijn partner met haar vader de deur uit gegaan, toen was er nog niets opmerkelijks aan de baby. Ze lieten een vrolijk en gezellig kindje achter dat begon aan zijn middagslaapje. Later die middag belde de verdachte huilend zijn moeder omdat zijn zoontje niet meer leek te leven.

Verdachte verklaart verschillend over wat er is gebeurd. Hij stelt dat hij zijn kind op enig moment hoorde stikken en dat hij toen in paniek heeft geprobeerd het te helpen. Het ene moment heeft hij het over schudden, het andere moment over wiegen. Het lijkt erop dat hij al meteen de eerste dag bewust is dat hij het woord "schudden" niet moet gebruiken. Dat het kind onwel was geworden, daarvoor is overigens geen enkel medisch bewijs gevonden. En ook over de volgorde van gebeurtenissen verklaart verdachte tegenstrijdig.

Zwaar letsel
Uit onderzoek is gebleken dat het kindje hersenletsel heeft opgelopen dat past bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Omdat het gewoon thuis was, moet er iets anders zijn gebeurd. Volgens de deskundigen past dergelijk letsel dan alleen bij een scenario waarbij het kind hevig door elkaar is geschud, enkele seconden lang.

Volgens het Openbaar Ministerie staat op basis van het bewijs wel vast dat verdachte de baby heeft geschud en dat dit de oorzaak is geweest voor het overlijden. Verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan doodslag. Wat hiervoor de aanleiding was, blijft onduidelijk. De verdachte heeft er geen onderbouwde verklaring voor gegeven.

Mishandeling vriendin
Naast de doodslag op hun kindje, wordt de man ook nog verdacht van mishandeling van zijn vriendin. Ruim twee maanden na het overlijden zou hij haar bij de keel hebben gegrepen en onder meer een asbak in haar gezicht hebben gegooid. Volgens het Openbaar Ministerie is er voor deze mishandeling genoeg bewijs en verdachte ontkent dit feit ook niet.

Alles bij elkaar heeft de officier van justitie aan de rechtbank gevraagd om een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en 6 maanden op te leggen. Over een aantal weken doet de rechtbank uitspraak.