COVID-19: Nieuwe mutatie in Zuid-Afrika

Nadat eerder dit weekend al een nieuwe variant van het SARS-CoV-2 virus werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk is er nu ook een mutatie in Zuid-Afrika opgedoken. Het zou net als in het VK gaan om een variant die veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt.

Een ander opvallend feit is dat het virus ook opvallend veel jongeren lijkt te raken. Veel scholieren hebben eindexamen gedaan, die hebben dat gevierd en al die feesten bleken superspreaders te zijn. Door deze explosie in besmettingen zitten de ziekenhuizen in de provincies West-Kaap en Oost-Kaap al aan de grens van hun capaciteit.

Vanwege de wankele economie van Zuid-Afrika durft de regering geen strenge lockdown maatregelen te treffen. Hierdoor zijn de maatregelen die getroffen worden soms wat twijfelachtig. Zo zijn bijvoorbeeld overal de stranden op slot gegaan behalve in Kaapstad omdat daar nu massaal toeristen zijn en is de verkoop van alcohol aan banden gelegd, maar enkel in het weekend.

Eerder vandaag werden vanwege het gemuteerde coronavirus als vliegverboden opgelegd aan reizigers van uit het VK. In eerste instantie alleen door Nederland maar in de loop van de dag volgden onder andere België, Italië, Oostenrijk en Duitsland met een dergelijke reisbeperking. De Duitse regering is inmiddels bezig een soortgelijk vliegverbod ook voor vluchten uit Zuid-Afrika op te stellen.