Van der Poel wint op Citadel van Namen na spannend duel met Van Aert en Pidcock

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross in Namen gewonnen. De wedstrijd in Wallonië was de eerste ontmoeting in het veld tussen de Nederlander en Wout van Aert. Het was echter het Britse supertalent Tom Pidcock die lange tijd op weg leek naar de winst.

Veel ogen waren zondag gericht op Van der Poel en Van Aert, maar na zijn indrukwekkende zege in Gavere vorige week behoorde ook de pas 21-jarige Pidcock tot de favorieten.

De Brit nam na de start direct de leiding. Vlak daarachter waren het Van de Poel, Van Aert en Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt, die dit seizoen al zes wedstrijden won, speelde geen rol van betekenis vanwege problemen met de ketting vlak na de start.

Pidcock reed een sterke wedstrijd maar bleef wel in het zicht van de eerste achtervolgers. Drie rondes voor het einde kwamen Van Aert en Van der Poel tot op enkele seconden van de Brit. Een ronde later bij de fietswissel nam de Belgische renner van Jumbo-Visma voor het eerst de leiding in de wedstrijd. Vervolgens was het Van der Poel met een aanval, zijn medevluchters hadden geen antwoord en hun achterstand werd meter na meter groter.

Na negen rondes kwam de regerend wereldkampioen moegestreden over de finish. Van Aert finishte op drie seconden als tweede. Op elf seconden werd Pidcock derde.

Lucinda Brand was opnieuw winnares in de wedstrijd bij de vrouwen. Voor de Rotterdamse was dit de achtste zege van het seizoen. De strijd voor de tweede plaats was een stuk spannender. Denise Betsema leek lange tijd zeker van die plek maar Clara Honsinger gooide roet in het eten. De Amerikaanse was vanuit het achterveld opgeklommen en versloeg in de slotfase de Texelse.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Thomas Pidcock (GBR)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. Corné Van Kessel (NED)
10. Ryan Kamp (NED)

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Clara Honsinger (USA)
3. Denise Betsema (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Kata Blanka Vas (HUN)
6. Evie Richards (GBR)
7. Anna Kay (GBR)
8. Aniek Van Alphen (NED)
9. Perrine Clauzel (FRA)
10. Eva Lechner (ITA)