Nieuwe Brits COVID-19 variant nu ook in Nederland, vliegverbod VK tot 1 januari

De mutatie van het COVID-19 virus die eerder deze week in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk nu ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van deze nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is vandaag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtverkeer.

De in Engeland ontdekte variant van COVID-19 verspreidt zich sneller doordat deze mutatie 70% besmettelijker zou zijn. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarom de lockdown aldaar aangescherpt. Volgens  Duitse experts zou de mutatie ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de toename van het aantal COVID-19 besmettingen in Duitsland. 

Deze mutatie lijkt sterk op de virusmutaties die de afgelopen weken op nertsenfokkerijen in Denemarken en Nederland zijn opgetreden. De mutatie werd bepaald door voortdurende genoomanalyses die werden uitgevoerd op COVID-19-monsters. De mutaties omvatten veranderingen in het belangrijke "spike" -eiwit dat het COVID-19 virus gebruikt om menselijke cellen te infecteren.

Premier Boris Johnson heeft tijdens de laatste COVID-19 persconferentie meegedeeld dat er geen bewijs is dat de COVID-19 vaccins minder effectief zijn, 'Er is nog veel dat we niet weten. Maar er is geen bewijs dat de nieuwe variant meer of meer ernstige ziekteprocessen in gang zet.' Ook een hoger sterftecijfer is nog niet vastgesteld door de virusvariant VUI-2020/12/01.

VUI-202012/01 is de naam van de nieuw ontdekte coronamutatie, waarvan de Britse regering maandag het bestaan meedeelde. De cryptische tekenreeks staat voor "Variant Under Investigation" (virusvariant wordt onderzocht), de cijfers identificeren het als het eerste (/ 01) onderzoeksobject in december 2020. 

Deze mutatie, VUI-202012/01 , is zeker niet de eerste mutatie van COVID-19. Virusmutaties zijn alledaags en te verwachten. Covid-19 is naar schatting 4.000 keer gemuteerd sinds het voor het eerst verscheen. De meeste van deze mutaties zijn echter niet noemenswaardig en gedragen zich niet anders. De variant die nu in Engeland is geïdentificeerd, is de derde grote mutatie waarvan wordt aangenomen dat deze het gedrag van het Covid-virus beïnvloedt.

De nieuwe variant domineert
De wetenschappelijke adviseurs van Boris Johnson vinden de toename in de besmettelijkheid zorgwekkend: de nieuwe variant begint te domineren ten opzichte van alle andere varianten. In Londen maakte de nieuwe variant medio november ongeveer 28 procent van alle gevallen uit. Ondertussen is 62 procent van alle inwoners van Londen die positief testten op COVID-19 drager van de nieuwe variant. Deze is op weg om de dominante variant van het virus te worden. In alle delen van Zuid-Engeland is de nieuwe variant al goed voor meer dan de helft van de COVID-19 besmettingen.

De reden hiervoor is blijkbaar dat het gemuteerde virus zich gemakkelijker van persoon tot persoon lijkt te verspreiden. Johnson beschreef het virus nu als "70 procent besmettelijker". Dit heeft de potentie, om het zogenaamde R-nummer, waarmee de mate van infectiegraad onder de mensen wordt beschreven, met 0,4 punt te doen stijgen.

Hoewel de nieuwe variant volgens de Britse gezondheidsdeskundigen niet leidt tot een hoger percentage ernstige ziekten en sterfgevallen, zorgt de snellere verspreiding wel voor een daadwerkelijke toename van het aantal COVID-19 gevallen. 

Volgens Fergus Walsh, de medisch expert van de BBC, zou de nieuwe variant ook de oorzaak kunnen zijn van de toename van het aantal gevallen in Europa: het is al wijdverspreid in verschillende Europese landen, maar is waarschijnlijk ontstaan in het Engelse graafschap Kent.