Vrouwen strijden in historische World Cup noordse combinatie, Riiber verslagen

In het Oostenrijkse Ramsau is weer een nieuw stukje sportgeschiedenis geschreven: de eerste World Cup-wedstrijd op de noordse combinatie voor vrouwen. Die hadden sinds enige seizoenen een Continental Cup-circuit, het niveau eronder, en met het oog op een olympische toekomst is er nu ook een World Cup. Daar doen nog vooral tieners aan mee, maar het veld wordt uiteraard steeds meer volwassen.

Vrouwen
De Noorse Gyda Westvold Hansen deed het bij het schansspringen het beste en sprong 26 seconden voorsprong bij elkaar op de Italiaanse Veronica Gianmoena. De rappe Japanse Anju Nakamura zat daar drie seconden achter, op vijf tellen gevolgd door de Oostenrijkse Claudia Purker, haar landgenote Sigrun Kleinrath (+0:38) en de Amerikaanse topfavoriete Tara Geraghty-Moats (+0:39). Verder leken ook de Italiaanse Annika Sieff (+0:42) en de Oostenrijkse Lisa Hirner (+0:52) nog goede podiumkansen te hebben.

Geraghty-Moats was zoals verwacht fors op de brommer op de ski's en halverwege de tweede ronde ging de Amerikaanse, die Nakamura al verschalkt had, overtuigend langs leidster Westvold Hansen. Toch sloot de Noorse knap aan en gezamenlijk ging het duo richting slotfase, maar op het laatste klimmetje was de Amerikaanse te sterk. Zij werd passend de eerste World Cup-winnares ooit bij de vrouwen, Westvold Hansen finishte als tweede en Nakamura kwam op de derde plek geen moment in de problemen.

Mannen
Jarl Magnus Riiber deed wat hij wel vaker doet: de Noor won het schansspringen en pakte tien seconden voorsprong op de niet al te rappe Japanner Yoshito Watabe. Twee tellen achter hem volgde de jonge Oostenrijker Johanns Lamparter, met daarna vooral de snelle Duitser Vinzenz Geiger (+0:25) als gevaarlijke man. Dat gold verder ook voor onder meer de Oostenrijker Lukas Greiderer (+0:29), de Noor Espen Bjørnstad (+0:30), de Duitser Fabian Riessle (+0:41) en de Noorse broers Jens (+0:51) en Einar Oftebro (+0:56).

Halverwege het langlaufen had Riiber nog altijd de leiding in handen, maar Geiger trok er daarachter stevig aan en met alleen Lamparter en Greiderer in zijn kielzog kwam de Duitser tot op acht seconden. Het tempo ging er vervolgens omlaag, want Riessle sloot ineens ook simpel aan vanuit de achtergrond. De vijf leiders bleven bij elkaar tot laat in de slotronde, waarin Riiber de aanval opende. Geiger volgde op het tandvlees en in de eindsprint dwong hij Riiber tot opgave, waarna Greiderer achter de Noor als derde eindigde.