Pakistan wil verkrachters gaan castreren

Pakistan wil in de toekomst hard optreden tegen seksueel geweld: levenslange gevangenisstraf, de doodstraf of chemische castratie zullen in de toekomst tot de straffen behoren die verkrachters kunnen worden opgelegd.

In september van dit jaar kreeg een vrouw pech met haar auto, op de afrit van een snelweg nabij de stad Lahore, in het westen van Pakistan. Voordat de snelwegpolitie was gearriveerd, zouden een groep jonge mannen de vrouw hebben beroofd en haar vervolgens hebben verkracht onder toeziend oog van haar twee kinderen. De politiechef beschuldigde de vrouw vervolgens en vroeg haar openlijk gevraagd waarom de vrouw alleen in haar auto reed en wat ze op die tijd nog op straat te zoeken had.

De verkrachting, en de reactie van de politiechef, heeft veel ophef veroorzaakt in Pakistan en geleid tot aanhoudende demonstraties: 'Het is een schande voor ons land, voor de regering en de politie', zei een demonstrant in september. 'Dat er überhaupt zoiets vreselijks kan gebeuren! En bovendien worden vrouwen beschuldigd. In een land als dit kan geen enkele vrouw veilig zijn.'

Castratie vereist
Premier Imran Khan kondigde hierop aan dat de straffen voor verkrachters zwaarder zullen worden. Op de Pakistaanse televisie zei hij: 'Net zoals er gradaties zijn in moord, zouden er ook gradaties moeten komen in de strafmaat voor verkrachting. In bijzonder ernstige gevallen van verkrachting moeten de daders worden gecastreerd zodat ze dit niet nog een keer kunnen doen.'

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze straf kan worden opgelegd, internationale wetten bepalen dat een veroordeelde in moet stemmen met castratie. Als een hij weigert om een castratie te ondergaan, zou de veroordeelde in Pakistan dan automatisch de doodstraf of levenslange gevangenisstraf moeten krijgen. Pakistan kende tot nu toe een lakse houding ten opzichte van verkrachters, omdat de processen jarenlang bleven voortduren werden ze in het verleden zelden gestraft in Pakistan.

Strengere wetgeving inzake verkrachting
Dit zal dus allemaal veranderen door nieuwe wetgeving: een proces over een verkrachtingszaak zou binnen vier maanden moeten worden afgerond. Volgens een Pakistaans krantenbericht zullen ook ambtenaren en andere functionarissen gestraft worden als ze onderzoeken naar verkrachtingszaken verwaarlozen. Om de slachtoffers te beschermen, mogen hun namen in de toekomst niet meer worden gepubliceerd. De nieuwe wetten moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.