WK darts: Smith mist negendarter en verliest, Zonneveld verliest wedstrijd én tourkaart

In het Londense Alexandra Palace is woensdag de tweede dag van het wereldkampioenschap darts begonnen. In de middagsessie komt met Niels Zonneveld de eerste Nederlander in actie, grote namen laten nog even op zich wachten tot de avond.

Ryan Joyce (ENG) - Karel Sedlacek (CZE) 3-2
Sedlacek pakte ietwat verrassend de eerste set met een prima 111-finish, waarna het wat meer gelijk op ging en Joyce de stand tot twee keer toe gelijk wist te trekken: 2-2 en dus was een beslissende set nodig. Daarin kwam Sedlacek op 2-0 en de Tsjech kreeg daarna zelfs zes matchdarts, maar die gingen allemaal mis en in de beslissende leg - na nog eens drie gemiste matchdarts van zijn opponent - sloeg Joyce met dubbel-7 alsnog toe voor de 3-2 winst.

Ryan Joyce - Karel Sedlacek (Bron: PDC)
Ryan Joyce - Karel Sedlacek (Bron: PDC)

Ross Smith (ENG) - David Evans (ENG)
Met een 112-finish trok Smith set één naar zich toe, een weinig enerverende tweede set ging eveneens naar hem. In set drie konden we genieten van een beslissende leg, die zowaar prima ging, en waarin Evans meerdere kansen liet liggen om in de wedstrijd te blijven. Smith maakte het met veel pijn en moeite af en won uiteindelijk met 3-0.

Ross Smith - David Evans (Bron: PDC)
Ross Smith - David Evans (Bron: PDC)

William O'Connor (IRL) - Niels Zonneveld (NED) 3-0
Zonneveld plaatste zich op knappe wijze voor zijn eerste WK, nadat hij op 750 euro deelname via de ranglijst mis was gelopen: hij testte positief op COVID-19, liep daardoor een toernooi met 1000 euro startgeld mis en moest zich - met succes - via een apart toernooi plaatsen. Tot zover het succes van Zonneveld, want vooral in set één was het dramatisch: bij de gratie Gods won hij een leg, in set twee ging het in elk geval nog iets beter. De Ier liet hem echter geen moment in de waan dat er echt iets te halen was en dat was er ook niet, dus Zonneveld's WK zit erop en daarmee verliest hij ook zijn tourkaart voor komend jaar, die zal hij op de Q-School opnieuw moeten verdienen.

William O'Connor - Niels Zonneveld (Bron: PDC)
William O'Connor - Niels Zonneveld (Bron: PDC)

Chris Dobey (ENG) - Jeff Smith (CAN) 3-2
Hobbydarter Smith begon bijzonder lekker aan de wedstrijd, terwijl Dobey - die voor de gelegenheid een weinig spetterend opkomstnummer in elkaar had laten draaien - nauwelijks op kwam dagen. De eerste twee sets gingen met soms wat moeite naar de Canadees, maar met een 116-finish in de beslissende leg ging set drie naar Dobey. Smith begon als een dolle aan leg twee van set vier, maar 147 voor een negendarter ging mis en Dobey gooide zijn leg met twaalf darts gelijk uit. Het bleek de nekslag, want op één leg na was Smith vanaf dat moment gezien en maakte Dobey een indrukwekkende comeback compleet.

Chris Dobey - Jeff Smith (Bron: PDC)
Chris Dobey - Jeff Smith (Bron: PDC)