Sensationele zege skiŽr Cater op eerste afdaling van de winter

Alpineskiër Martin Cater heeft in het Franse Val d'Isère een sensationele overwinning geboekt. De 27-jarige Sloveen kwam in bijna honderd World Cup-starts nog nooit verder dan twee zesde plaatsen, tot zondag op de afdaling.

Aleksander Aamodt Kilde noteerde als eerste een echte toptijd en de Noorse World Cup-winnaar van vorig seizoen leek de zege in handen te hebben. Urs Kryenbühl dacht daar echter anders over: de Zwitser dook negen honderdsten van een seconde onder Kilde's tijd door.

Kryenbühl mocht langer op de hotseat blijven dan Kilde, maar ook voor hem bleek een in zijn geval eerste overwinning een utopie: Otmar Striedinger snelde als 26e naar beneden en haalde nog eens vijf honderdsten van de leidende tijd af, nadat Johan Clarey al net tekort was gekomen.

Daarmee waren de voornaamste kanshebbers wel geweest, maar als 41e ging Cater naar beneden. Hij maakte nagenoeg geen fout en denderde maar liefst 0,22 seconden sneller dan Striedinger over de finish, wat uiteindelijk goed zou zijn voor zijn allereerste overwinning, met Striedinger en Kryenbühl naast hem op het podium.