Bokser Joshua verdedigt zwaargewichttitels met fraaie knockout

In de SSE Arena in Londen is bokser Anthony Joshua voor het eerst in meer dan twee jaar in actie gekomen tegen iemand anders dan Andy Ruz. In juni vorig jaar verloor de Brit al zijn vier wereldtitels in het zwaargewicht aan de Amerikaan, op wie hij in december overtuigend revanche nam.

Een jaar later verdedigde Joshua (23-1, 21 KO's) zijn WBA Super, IBF, WBO en IBO-wereldtitels tegen de Bulgaarse veteraan Kubrat Pulev (28-1, 14 KO's), die door de IBF naar voren was geschoven als de verplichte uitdager. Voor Pulev was het een mooie kans: hij verloor in 2014 een wereldtitelgevecht tegen Wladimir Klitschko, maar won daarna acht keer op rij, waaronder tegen serieuze opponenten als Derek Chisora en Hughie Fury.

Pulev had goede hoop, maar Joshua was in Londen vanaf de eerste seconde eigenlijk al de betere. In de derde ronde leek het gedaan met twee knockdowns, maar Pulev stond op en ging door. Het initiële geweld zakte wat in, tot de negende ronde: Pulev ging neer, stond op en werd vervolgens met één rake klap definitief tegen het canvas geslagen door Joshua, die daarmee zijn titel verdedigde en mogelijk éindelijk richting een gevecht tegen WBC-wereldkampioen Tyson Fury kan kijken - hoewel de Oekraïner Oleksandr Usyk als verplichte WBO-uitdager een waarschijnlijker optie lijkt.

In het cruisergewicht (-90,7kg) zou Lawrence Okolie (14-0, 11 KO's) het opnemen tegen Krzysztof Glowacki, maar de Pool testte positief op COVID-19 en werd dagen voor het gevecht vervangen door Nikodem Jezewski (19-0, 9 KO's). De inzet was de vacantie WBO International-titel en die ging naar Okolie: al in de eerste ronde werd pijnlijk duidelijk dat Jezewski niks in de ring te zoeken had, hij zag er uit als een beginner, en in de tweede ronde maakte de scheidsrechter er - eigenlijk nog te laat - een einde aan.

De vacante WBC International-titel in het zwaargewicht stond in het voorprogramma ook op het spel, dat ging tussen de Congolees Martin Bakole (15-1, 12 KO's) en de Rus Sergey Kuzmin (15-1, 11 KO's). Het werd een vermakelijke strijd tussen de twee grote mannen, die het vooral van harde klappen en niet echt van beweeglijkheid moesten hebben. De nog vrij jonge en in Groot-Brittannië woonachtige Bakole bleek de betere en kreeg uiteindelijk van alle drie juryleden de winst toebedeeld.

Tyson Fury's neef Hughie Fury (24-3, 14 KO's) hoopt zelf ook richting wereldtitels te kunnen gaan en moest zich zaterdag langs 'gatekeeper' Mariusz Wach (36-6, 19 KO's) knokken. De oude Pool is weliswaar geen echte kandidaat meer, hij is wel een serieuze opponent. Fury had in de vierde ronde een joekel van een snee boven zijn oog, maar die werd perfect behandeld: hij had er geen enkele last van en hij domineerde het gevecht, waardoor uiteindelijk slechts één van de drie juryleden één enkele ronde aan Wach gaf, de rest was allemaal voor Fury.