Zweedse biatletes winnen na negen jaar eindelijk weer een estafette

De Zweedse biatletes zijn op bijzonder indrukwekkende wijze begonnen aan het nieuwe seizoen en er lag zaterdag dan ook een mooie kans op een eerste estafettezege in jaren. In het Finse Kontiolahti werd de eerste estafette van de winter afgewerkt en dat ging bijzonder goed voor Zweden.

De Wit-Russische Dzinara Alimbekava en de Zweedse Johanna Skottheim openden de wedstrijd het sterkst: ze hadden twee extra patronen nodig en wisselden bijna gelijk naar respectievelijk Irina Kruchinkina en Mona Brorsson. Lisa Vittozzi volgde kort daarop voor Italië, waar Irene Lardschneider het stokje overnam. Daarachter zaten Oekraïne en Tsjechië, waar Darya Blashko en Jessica Jislova overgaven aan Valj Semerenko en Lucie Charvatova.

Noorwegen ging niet best: Karoline Offigstad Knotten kende een dag waarop alles mis ging wat mis kon gaan en na een val, problemen met het geweer en vier extra patronen gaf ze op 2:39 minuten en een negentiende plek het stokje over aan Tiril Eckhoff.

Kruchinkina ging op de schietbaan behoorlijk de fout in en viel ver terug, net als Charvatova, die bij haar staande schietbeurt zelfs welgeteld één van haar acht schoten raakte. Bij Frankrijk had Anaïs Chevalier het stokje overgenomen van Anaïs Bescond en ze werkte zich zowaar op naar de leiding, zo'n tien tellen voor Brorsson.

Franziska Preuß maakte indruk en werkte Duitsland op naar plek drie, voor Semerenko en Lardschneider. Chloe Chevalier (Frankrijk), Elvira Öberg (Zweden), Maren Hammerschmidt (Duitsland), Vita Semerenko (Oekraïne) en Dorothea Wierer (Italië) kwamen vervolgens het parcours op, Eckhoff mocht drie keer de strafronde in en hielp de Noorse kansjes definitief om zeep.

Elvira Öberg en Chloe Chevalier wisselden bij hun staande schietbeurt van positie, maar wisselden wel in de top-2. Voor Zweden volgde World Cup-leidster Hanna Öberg als slotloopster, Justine Braisaz dook achter haar aan. Voor Italië kwam Wierer naar de derde plek op een dikke halve minuut van Zweden, waarbij Federica Sanfilippo het overnam.

Dik tien tellen achter haar volgde Hammerschmidt, die het Duitse stokje overgaf aan de razendsnelle slotloopster Denise Herrmann. Dat waren in principe wel de enige overgebleven podiumkandidaten, Semerenko zat namens Oekraïne op de vijfde plek al op ruim anderhalve minuut en de rest volgde op meer dan twee minuten.

Öberg en Braisaz gingen gelijk op en arriveerden gezamenlijk bij de laatste schietbeurt. Daar werd het verschil gemaakt: de Française had drie extra patronen nodig, de Zweedse slechts één en daardoor dook ze ruim als eerste de slotronde in. Braisaz volgde, Herrmann zat daar bijna twintig tellen achter en daarmee leken de podiumplekken vergeven.

Daar veranderde verder niks meer aan en dus won Zweden voor het eerst sinds 2011 eindelijk weer eens een vrouwenestafette in het biatlon.