Fenomenale F2-race in Bahrein, titel wordt in slotrace beslist

De eerste van twee races in het slotweekeinde van de Formule 2 is op het circuit van Sakhir in Bahrein uitgelopen op een fenomenale strijd. Tot in de laatste ronden werd er kneiterhard gevochten om de posities en het kampioenschap gaat pas zondag in de slotrace beslist worden.

Yuki Tsunoda vertrok vanaf poleposition, met Nikita Mazepin naast zich en Jehan Daruvala en Robert Shwartzman erachter. Kampioenschapsleider Mick Schumacher begon op de achttiende plek, concurrent Callum Ilott stond op de negende stek op de grind. Mazepin pakte bij de start de leiding en ook Shwartzman ging voorbij Tsunoda, terwijl Artem Markelov opschoof naar plek vier. Ilott won in ronde één al twee plekken, Schumacher schoof door naar de vijftiende stek.

Op een kwart van de race opende Tsunoda de aanval op Shwartzman's tweede plek, aanvankelijk zonder succes, terwijl Schumacher opgeklommen was naar plek twaalf, nog drie posities achter Ilott. Shwartzman was na vijftien ronden de eerste van de toppers die zijn stop maakte, Mazepin en Tsunoda volgden iets later en ook Ilott kwam binnen. Tsunoda had even de beste papieren: hij kwam vóór zowel Mazepin als Shwartzman terecht en won zo dus twee plekken, hoewel de twee Russen hem snel verschalkten.

Na een kleine dertig ronden kwam Schumacher als laatste van de toppers binnen om zijn harde banden in te wisselen - de omgekeerde strategie vergeleken met de rest. Hij kwam op de elfde plek de baan weer op, maar kon wel gaan knallen op de zachte banden. Na alle pitstops reed Mazepin weer op kop, voor Shwartzman, Tsunoda en Felipe Drugovich, met Ilott op de vijfde plek en Schumacher inmiddels op plek tien. De Duitser kwam lekker naar voren en verschalkte ook Dan Ticktum en Pedro Piquet.

Shwartzman viel in de slotfase terug, Zhou Guanyu schoof door naar plek vier, maar had wel vijf seconden tijdstraf aan de broek wegens het te snel rijden in de pitstraat. Tsunoda en Mazepin duelleerden ondertussen vrij hevig om de winst, waar ook Drugovich zich bij kwam melden. Zhou deed ook mee en met z'n vieren vochten ze een werkelijk fantastische strijd uit, waar Tsunoda als winnaar uit de bus leek te komen, voor Zhou, Drugovich en Mazepin.

Schwartzman en Ilott zaten erachter, maar Zhou moest wel opletten: hij moest zorgen dat hij niet méér dan vijf seconden voor Ilott eindigde om zijn teamgenoot zo geen dure punten te ontnemen in de titelstrijd. Tsunoda pakte de overwinning en Zhou finishte als tweede: hij was met Tsunoda zo ver van de vechtende rest weggereden dat hij alsnog plek twee behield, voor Mazepin, die met een enorm staaltje blokkeren Drugovich achter zich hield. Achter Schwartzman finishte vijfde, voor titelconcurrenten Ilott en Schumacher.

Zondag wordt de slotrace van het jaar verreden, Ziggo Sport is er dan om 13.15 uur bij.