China start 'kunstmatige zon'

China heeft na jaren voorbereiding dan uiteindelijk aan het eind van 'rampjaar 2020' de HL-2M Tokamak opgestart. Deze 'kunstmatige zon' gebruikt een enorm sterk magnetisch veld om heet plasma te laten fuseren om uiteindelijk schone energie op te wekken. 


 Experimental Advanced Superconducting Tokamak (Foto: Natalie Behring/Bloomberg via Getty Images)

Dit kan temperaturen tot 150 miljoen graden Celcius produceren, tienmaal zo heet als de kern van de zon. Deze experimentele nucleaire fusiegenerator moet de algemene start zijn om voor schone energie gaan zorgen in het socialistisch land.

De Tokamak bootst ongeveer na wat er in het echt in de zon gebeurt; waterstof- en deuterium-atomen worden als brandstof gebruikt en is onderdeel van het wereldwijd consortium International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), met als thuisbasis Frankrijk.

ITER heeft meer dan twintig miljard euro te verdelen en 35 landen doen mee met dit grootste project om nucleaire fusie als energiebron in te zetten.

Het gecontroleerd uitvoeren van kernfusie wordt over het algemeen gezien als de 'Heilige Graal' van de schone energie, maar dit is extreem moeilijk en duur. Het grootste probleem is het controleren van de enorme hitte die nodig is bij deze vorm van energieopwekking.


Wat is een Tokamak (Bron: YouTube)