Trump wil ook Amerikaanse troepen uit Somalië terugtrekken

Kort voor het einde van zijn ambtsperiode reorganiseert de nog zittende Amerikaanse president  Donald Trump de inzet van Amerikaanse soldaten in het buitenland. De aangekondigde vermindering van de troepenmacht in Afghanistan en Irak wordt gevolgd door een bevel tot terugtrekken uit Somalië.

Donald Trump heeft het terugtrekken van bijna alle Amerikaanse troepen uit Somalië bevolen. Het Pentagon kondigde aan dat de meerderheid van de daar gestationeerde soldaten begin 2021 het Oost-Afrikaanse land zal gaan verlaten. 

Volgens Amerikaanse media zijn momenteel ongeveer 700 Amerikaanse soldaten gestationeerd in Somalië. De VS hebben tot dusver de Somalische regering en de lokale ordediensten gesteund in de strijd tegen de soennitische terreurgroep Al-Shabaab. De groep strijdt al jaren om aan de macht in Somalië te komen en overheerst grote delen in het centrum en het zuiden van het land..

Herplaatsing in plaats van terugtrekking uit Afrika
Sommige soldaten zouden als onderdeel van de beslissing naar landen buiten Oost-Afrika kunnen worden overgebracht, zei het Pentagon. De rest zou echter in naburige Somalische landen worden gestationeerd om de druk op gewelddadige extremistische organisaties te handhaven. De Verenigde Staten trekken zich niet terug uit Afrika, benadrukte het Pentagon.