Noord-Korea fusilleert man wegens overtreden coronamaatregelen

Noord-Korea heeft in het openbaar een burger laten fusilleren door een vuurpeloton wegens het overtreden van coronamaatregelen.

De man (van middelbare leeftijd) werd op 28 november doodgeschoten na een beschuldiging van smokkelen over de wegens COVID-19 gesloten grens met China. Hiertoe is opdracht gegeven om de burgers angst in te boezemen, zodat men zich strikt aan de coronamaatregelen zal houden, aldus Radio Free Asia.

Terwijl Noord-Korea officieel beweert dat ze nog nooit een geval van COVID-19 besmetting binnen de landsgrenzen heeft gehad, heeft het regime van Kim Jong-un super-strenge maatregelen afgekondigd om het land in quarantaine te houden. Men zegt alles in het werk te stellen om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Uit angst dat smokkelaars het COVID-19-virus zouden kunnen binnenbrengen, heeft Kim's regime zijn militaire aanwezigheid aan de grens versterkt om de beperkingen af te dwingen. Volgens bronnen heeft het Noord-Koreaanse leger het bevel gekregen om indringers aan de Chinese grens neer te schieten. Een grote COVID-19-uitbraak kan ernstige gevolgen hebben, omdat de gezondheidszorg in het Noorden ondermaats is.

Pyongyang heeft zelfs speciale eenheden naar de Chinese grens gestuurd om te controleren of de Noord-Koreaanse grenswachten zich niet zelf schuldig maken aan smokkel. 

China is Noord-Korea's grootste handelspartner, maar de handel tussen de twee is door de COVID-19-pandemie met 75 procent teruggelopen.