COVID-19: Begin januari vaccineren ‘vrij ambitieus’

Het lijkt 'vrij ambitieus' om begin januari al te kunnen beginnen met vaccineren. Zo reageert Verenso op de aankondiging van dinsdag door minister De Jonge dat als alles meezit begin januari de eerste mensen in Nederland kunnen worden ingeënt. Het gaat dan in eerste instantie om ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers. Zo meldt Medisch Contact.

De beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso stelt in een bericht op de eigen website in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Het is wat Verenso betreft belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over de werking en mogelijk bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Wélk vaccin wordt goedgekeurd, is nog niet bekend. Voorzitter Jacqueline de Groot van Verenso: ‘Er is nog zoveel onduidelijk over het vaccin, bijvoorbeeld óf het wel geschikt is voor ouderen. Dat moet eerst duidelijker worden. Daarnaast kunnen we niet zomaar gaan vaccineren; mensen moeten geïnformeerd worden en er moet toestemming worden gevraagd aan de patiënten zelf of aan hun familieleden. Ook weten we nog niet welke logistieke eisen er zullen worden gesteld: hoe moet het vaccin bijvoorbeeld opgeslagen worden? In een en ander gaat veel tijd zitten. We begrijpen de hoop op snelle vaccinatie, maar men moet wel realistisch blijven.’

Ook brancheorganisatie van zorgorganisaties Actiz reageert kritisch op het bericht van De Jonge. In een bericht in NRC stelt de organisatie dat de overheid nog veel vragen moet beantwoorden, voordat het vaccinatieprogramma kan beginnen. Actiz noemt begin januari ‘erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur’.

In een bericht op de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging stelt voorzitter Ella Kalsbeek dat ‘we allemaal uitkijken naar goed nieuws over de vaccinaties, zodat we weten dat ze betrouwbaar en veilig zijn en zodat de plannen voor het vaccineren concreter kunnen worden’ en dat ‘we realistisch moeten zijn over het tempo waarin vaccinaties kunnen plaatsvinden’.