Biatlete ÷berg pakt overtuigende sprintzege

Biatlete Hanna Öberg heeft in het Finse Kontiolahti haar eerste World Cup-zege van het nog prille seizoen te pakken. De Zweedse kandidate voor de eindwinst in de World Cup was zondag de beste op de sprint.

De snelste tijd was aanvankelijk in handen van een andere Zweedse: Johanna Skottheim, die een dag eerder met de derde plek in de individuele wedstrijd haar eerste podiumplek ooit pakte, schoot foutloos en was prima onderweg op de ski's.

De Noorse Marte Olsbu Røiseland was met eveneens tien treffers een goede twintig tellen sneller dan Skottheim, maar de winst ging alsnog naar Zweden: Öberg schoot ook alle schijven om en was maar liefst 23,9 seconden sneller dan Røiseland, toch een van de meer begenadigde langlaufsters in het veld.

Skottheim werd daarna nog van het podium gestoten en wel door Røiseland's landgenote Karoline Offigstad Knotten, die op 37,8 seconden van Öberg binnen kwam en zo haar eerste podium ooit pakte - haar beste resultaat was een dertiende plek in Annecy-Le Grand Bornand vorig jaar.

Verder was er nog een sensationele zesde plek van de Estse Tuuli Tomingas, die twee veertiende plekken in matig bezette wedstrijden in de VS en een 25e plek op het WK als beste resultaat ooit had staan. Namens België noteerde Lotte Lie met één misser de 64e tijd.