Kadabra mag weer gebruikt worden voor Pokémonkaarten

Na een langslepend juridisch gevecht tussen Nintendo en de mentalist Uri Geller mag de psychic-type Pokémon Kadabra vanaf vandaag weer gebruikt worden in Pokémonkaarten. Twintig jaar lang heeft Geller volgehouden dat de Pokémon te veel op hem leek, maar zegt op twitter nu van juridische stappen af te zien waardoor Nintendo vrij baan heeft.

Hoewel de Engelse namen van Kadabra en de verwante Pokémon Abra en Alakazam verwijzingen zijn naar magie, zijn de Japanse namen voor de Pokémon gebaseerd op beroemde goochelaars. Kadabra's Japanse naam is Yungerer (ook geschreven als Yungeller en Yun Geller), wat een verbastering is van Uri Geller. Ook Kadabra's lepel lijkt een verwijzing te zijn naar de iconische truc van de goochelaar, die beweert lepels te kunnen buigen door middel van telekinese.

Uri Geller was niet gecharmeerd door de verwijzing en klaagde Nintendo aan in 2000, waarin hij eiste dat de Pokémon niet meer zou worden gebruikt in de kaartensets. Om diezelfde reden is Abra ook nauwelijks verschenen in het kaartspel, omdat Abra nauwelijks nut heeft als hij niet kan evolueren. Alakazam is nog wel verschenen, omdat de regels uitzonderingen hebben waardoor geëvolueerde Pokémon direct gespeeld kunnen worden.

Uri Geller lijkt dus nu van gedachten te zijn veranderd. Geller zegt dat zijn verzoek gehoord is door twee vertegenwoordigers van Nintendo, maar wanneer Kadabra weer een comeback maakt valt nog te bezien.