Update demonstraties Frankrijk: 98 agenten gewond, 81 arrestaties

Gisteren zijn er in Frankrijk vele demonstraties gaande tegen de wet Securite Globale en tegen politiegeweld. De afgelopen week is in het Franse parlement een wet, Sécurité Globale, goedgekeurd waardoor het verboden wordt om foto's en/of filmopnamen te maken van politieagenten waarbij de agenten duidelijk herkenbaar in beeld zijn. 

De demonstraties zijn op diverse plaatsen uitgelopen tot forse rellen waarbij tot nu toe 37 politie agenten gewond zijn geraakt.  De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, veroordeelde vandaag 'het onaanvaardbare geweld tegen de politie'. Op sociale media circuleren verschillende video's waarop zware mishandelingen van politieagenten te zien zijn.

Zie ook : Franse agenten geschorst na geweld tegen zwarte man

Update 29 november 22.40 uur: Ruim honderdduizend mensen waren gisteren in verschillende Franse steden op de been om te protesteren tegen de nieuwe wet "Securite Globalise" en het gebruik van geweld door de politie. Bijna honderd politieagenten en gendarmes raakten hierbij gewond, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. In een tweet stelde hij ' Er zijn 98 politiemensen gewond geraakt. Ik geef ze mijn volledige steun. De daders die dit hebben veroorzaakt moeten worden vervolgd'. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tijdens deze demonstraties 81 mensen gearresteerd.

In totaal trokken deze demonstraties volgens het Binnenlandse Zaken 133.000 mensen, waaronder 46.000 in Parijs. Volgens de organisatoren van de demonstraties waren er 500.000 deelnemers aan de demonstraties, waarvan 200.000 in de hoofdstad.


Eerdere berichtgeving: