Twintig maanden celstraf voor mishandeling partner en kind

Een 48-jarige man uit Enschede is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan mishandeling en vrijheidsberoving van zijn partner. Ook heeft hij zijn zoon mishandeld en bevond er zich in zijn huis een hennepkwekerij.

Op 19 april van dit jaar heeft er een confrontatie plaatsgevonden tussen de man en zijn vrouw. Midden in de nacht is de situatie geëscaleerd en heeft de man de vrouw bewusteloos geslagen en haar vastgebonden met tie-wraps. Een buurman verklaart dat hij de vrouw enkele dagen later zag en dat haar gezicht bont en blauw was. De mishandeling en de vrijheidsberoving hebben uren geduurd. Terwijl zij bewusteloos op de grond lag heeft de man ook nog de tijd genomen om een foto van zijn vrouw te maken. Een maand later heeft hij zijn zoon mishandeld door met kracht zijn keel dicht te knijpen. Ook heeft de man zich schuldig gemaakt aan de teelt van hennep. In totaal zijn in zijn woning 71 hennepplanten gevonden.

Verhaal van de man is ongeloofwaardig
Volgens de man werd hij aangevallen door de vrouw en heeft hij zich alleen maar verweerd. Hij zegt dat een val van de vrouw de oorzaak van het letsel is. De rechtbank gelooft die verklaring niet. Een getuige zag hoe de man zijn vrouw mishandelde. Daarnaast past het letsel van de vrouw niet bij een val, maar wel bij een mishandeling. Dat blijkt ook uit de verklaring van een arts. Het verhaal dat de vrouw de man aanviel vindt de rechtbank ook ongeloofwaardig. Alleen al het feit dat de man de tijd nam om een foto te maken, in plaats van te vluchten, spreekt dat tegen.

Geen contact meer
De rechtbank rekent verdachte de feiten zwaar aan. De man is eerder veroordeeld. Sinds hij uit detentie is gekomen is hij gewelddadig tegen zijn vrouw. Een woning is een plek die bij uitstek veilig zou moeten zijn en dat was niet meer zo voor de vrouw. Slachtoffers van huiselijk geweld ondervinden daarvan niet alleen pijn en letsel, maar gaan vaak ook nog lang gebukt onder de psychische gevolgen daarvan. Zelfs de nu man gedetineerd is voelen zijn vrouw en zijn zoon zich nog onveilig. De rechtbank is van oordeel dat alleen een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is. Ook legt de rechtbank een contactverbod op en mag de man niet meer in de buurt van de vrouw komen. De rechtbank hoopt met deze maatregel dat de vrouw, en haar zoon, rust krijgen.