Trump schenkt gratie aan voormalig adviseur Flynn

Luitenant-generaal Michael Flynn is weer een vrij man. Flynn werd veroordeeld, omdat hij gelogen zou hebben tijdens het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De Amerikaanse president Donald Trump verleende Flynn woensdag volledige gratie, zodat Flynn zonder zorgen Thanksgiving kan vieren.


Michael Flynn (Foto: Mark Makela/Getty Images)

Flynn reageerde geëmotioneerd via Twitter en noemde deze gratie poëtisch "de gratie van de onschuld". Ook Flynn's familie waardeerden Trump's actie: "We zijn president Trump voor altijd dankbaar dat hij Michael zijn vrijheid heeft teruggegeven door een afschuwelijke fout ongedaan te maken."

De voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur onder president Trump werd veroordeeld voor het moedwillig en bewust afleggen van valse, verzonnen en bedrieglijke verklaringen aan de FBI over zijn contacten met de Russische ambassadeur Sergey Kisljak.

Later werd uit notities van FBI-agenten bekend gemaakt dat de FBI wel degelijk wist dat Flynn niet voor de Russen werkte en niet gelogen had tijdens zijn verhoor. Zelfs FBI-directeur James Comey verklaarde dat de FBI tijdens de verhoren van Flynn 'niet het standaard protocol had gevolgd'.

De FBI wist van de onschuldige gesprekken van Flynn met de Russen, hadden daar een trancript van, maar besloten deze niet aan Flynn te overhandigen.

Uiteindelijk bleek het gehele onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen een wassen neus en werd er niets bewezen. Volgens critici door flinke tegenwerking van Tump zelve, maar bij een onderzoek naar anti-Trump-rethoriek onder de onderzoekers bleken plots 25 telefoons van medewerkers van hoofdonderzoeker Robert Mueller gewist.

Zo vergaten tientallen onderzoekers opeens hun wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, waren telefoons in zwembaden gevallen of per ongeluk teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Eerder waren drie FBI-agenten al ontslagen, doordat zij anti-Trumpberichten hadden uitgewisseld en zo hun onpartijdigheid in het onderzoek naar Russische inmenging ongeloofwaardig maakte.

Obama
Trump is overigens erg schaars met het uitdelen van gratie. In vier jaar kregen slechts 25 mensen gratie. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger, Barack Hussein Obama, die in 2017, cynisch genoeg, na de zogenaamde genade-loterij honderden gevangenen vrijliet.

Dronebama verleende hierdoor vooral gratie aan drugdealers en -gebruikers. In totaal heeft hij ongeveer tweeduizend langgestraften vrijgelaten, waaronder 504 veroordeelden die levenslange gevangenisstraffen uitzaten. Vele gelukkigen zaten niet lang na hun vrijlating weer voor vergelijkbare vergrijpen in de bak overigens.