Voltallige fractie 50PLUS verdwijnt na verkiezingen uit Tweede Kamer

Zoals te doen gebruikelijk is er ruzie, chaos, haat en nijd bij ouderenpartijen en 50PLUS blijkt die traditie knap overeind houden. Nadat buitenstaander Liane den Haan werd gekozen als nieuwe lijsttrekker werd al duidelijk dat de verhoudingen met de bestaande 50PLUS-politici lastig was doordat Den Haan heel anders tegen een nieuw pensioenstelsel aankijkt. Vandaag blijkt dat geen van de zittende Kamerleden van de ouderpartij na de verkiezingen van maart volgend jaar terug zal keren in het parlement.

Onder leiding van Henk Krol, en na zijn opstappen Corrie van Brenk, streed 50PLUS fanatiek tegen een nieuw pensioenstelsel. Eerste Kamerlid en partijprominent Martin van Rooijen noemde behoud van het huidige pensioenstelsel ‘de ziel van de partij’. Maar nadat partijvoorzitter Jan Nagel ouderenbondvoorzitter Lianne den Haan naar voren schoof als lijsttrekker ontstond er onrust binnen te partij. Den Haan wil namelijk onder voorwaarden best praten over flinke aanpassingen in het pensioenstelsel. "Ik wil minder ‘nee’ en ‘tegen’. Ik wil meer aangeven waar ik vóór ben", zo stelt de nieuwe lijsttrekker lezen we in Trouw.

De huidige Kamerleden zitten duidelijk op een andere lijn en kiezen dus voor een afscheid van de politiek. Léonie Sazias gaf gisteren in het AD al aan uit eigen beweging de Tweede Kamer te verlaten. Sazias wilde eerder nog lijsttrekker van de partij worden en voor haar was door de partij ook een plekje in de top 10 van de kandidatenlijst gereserveerd.

Sazias stopt naar eigen zeggen omdat 'het beter is voor haar gezondheid'. Ze moest vorig jaar vanwege ziekte tijdelijk haar werk in de Tweede Kamer neerleggen. Eerder deze maand kwam de politica in opspraak door een uitzending van Zembla waarin uit de doeken werd gedaan dat haar pensioen B.V. technisch failliet is met een negatief eigen vermogen van ruim 250.000 euro. Een pijnlijk punt voor een parlementariër van de pensioenpartij.

Ook zittend Kamerlid Gerrit-Jan van Otterloo zal de Kamer verlaten na de verkiezingen, zo liet hij vandaag via een persbericht weten. Eerder kondigde Van Brenk al haar vertrek aan nadat ze geen lijsttrekker van 50PLUS werd.