Van Gerwen mist acht matchdarts tegen Whitlock en is uitgeschakeld op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van de Grand Slam of Darts. In een ongekende thriller moest Mighty Mike het in de 31e en beslissende leg afleggen tegen Simon Whitlock: 16-15. De uitschakeling is een enorme dreun voor Van Gerwen. De Brabander heeft in de wedstrijd niet achter gestaan en miste acht pijlen voor de wedstrijd. 

Van Gerwen begon met een gewonnen leg aan de wedstrijd en brak vervolgens Whitlock meteen, waardoor de Nederlander direct 2-0 voor kwam. Vervolgens slaagde Whitlock er toch in om voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte te komen. De Australiër voltooide daarmee een inhaalrace die de hele wedstrijd had geduurd, en waarin The Wizard onder meer tegen een 9-6, 11-7 en 12-9 achterstand had aangekeken.

Vanaf 12-12 werd het dus een 'best-of-7'. De eerste drie legs gingen met de darts mee, waarna Van Gerwne opnieuw een break pakte met een 146-finish. In de 29e leg kreeg hij drie matchdarts om de wedstrijd te beslissen. Dat lukte niet, en Whitlock kwam terug tot 15-14. De Australiër verzilverde die break en sleepte er een alles beslissende leg. Die begon hij met een 180’er, zijn 20e van de wedstrijd. Whitlock mocht vanaf 170 als eerste voor de wedstrijd gooien, maar faalde. Vervolgens kreeg Van Gerwen twee matchdarts op dubbel vier en miste weer twee keer. Omdat Whitlock 114 niet uit gooide, mocht Van Gerwen nóg eens drie keer voor de wedstrijd gooien, maar faalde op dubbel vier, twee en één. Een nieuwe kans kreeg de Nederlander niet. Whitlock faalde vervolgens bij zijn tweede wedstrijdpijl niet en won via dubbel acht de wedstrijd.

"Ik ben doodziek. Dit mag gewoon niet misgaan. Ik was gewoon steady", aldus Van Gerwen voor de camera van RTL7. "Als je zoveel wedstrijdpijlen mist, moet je gewoon je spullen pakken en weggaan. Ik baal als een stekker, want ik was hier gewoon de baas op het podium. Dit neem ik mezelf echt kwalijk."

In de andere wedstrijd van de avond rekende Van den Bergh in een thriller af met Nathan Aspinall. De 26-jarige Van den Bergh kon aanvankelijk alleen maar volgen, mede doordat hij veel dubbels miste. Het duel kantelde toen hij drie legs achterstand omboog in een 14-12 voorsprong, waarna hij het toch weer uit handen leek te geven (14-15). Hij maakte echter gelijk en in de beslissende leg was zijn tweede poging op de dubbel achttien raak.