Verkrachtingen en intimidatie op palmolieplantages waar multinationals inkopen

Het meisje (16) herinnert zich nog goed hoe haar baas zijn hand stevig over haar mond klemde, waardoor ze niet kon gillen ook al was er toch niemand in de buurt om haar te horen.

Ze beschrijft hoe haar leidinggevende haar verkrachtte te midden van de hoge bomen op een Indonesische palmolieplantage die aan een aantal van 's werelds bekendste cosmeticamerken levert. Na de daad hield hij een bijl tegen haar keel en waarschuwde haar: aan niemand vertellen.

Op een andere plantage is een, vrouw genaamd Ola, erg ziek. Ze heeft koorts, moet hoesten en heeft neusbloedingen na jarenlang gevaarlijke pesticiden op het gewas te hebben moeten spuiten zonder beschermende kleding. Ze verdient slechts $ 2 per dag zonder zorgverzekering en kan zich niet veroorloven om naar een dokter te gaan voor haar klachten.

Honderden kilometers verderop rouwt Ita, een jonge vrouw, om de twee baby's die ze in het derde trimester verloor. Ze sjouwde tijdens beide zwangerschappen regelmatig met ladingen die twee keer zo zwaar waren dan haarzelf, uit angst dat ze zou worden ontslagen als ze het zou weigeren.

Dit zijn verhalen van een paar van de onzichtbare vrouwen van de palmolie-industrie, samen met miljoenen dochters, moeders en grootmoeders zwoegen ze op uitgestrekte plantages in Indonesië en het aangrenzende Maleisië, die samen 85 procent van 's werelds meest veelzijdige plantaardige olie produceren.

Palmolie komt voor in alles, van chips en pillen tot dierenvoeding, en wordt ook gebruikt in de produkten  van enkele van de grootste namen in de "Beauty Business" met een gezamenlijke jaaromzet van $ 530 miljard, waaronder de populaire L'Oréal, Unilever, Procter & Gamble, Avon en Johnson & Johnson.  Palmolie wordt vermeld onder meer dan 200 ingrediëntbenamingen en wordt gebruikt in bijna drie van de vier producten voor persoonlijke verzorging - alles van mascara en bubbelbad tot antirimpelcrèmes.

AP voerde een diepgaande onderzoek uit dat zich in eerste instantie richtte op de slechte behandeling van de werkneemsters bij de productie van palmolie, inclusief de verborgen vernedering van seksueel misbruik, variërend van verbale intimidatie en bedreiging tot verkrachting. Bij dit onderzoek werden echter meer zware misstanden in de twee landen aangetroffen, waaronder mensenhandel, kinderarbeid en regelrechte slavernij.

De vrouwen moeten het zwaarste werk doen op de palmolieplantages, ze brengen uren tot hun middel door in water dat is aangetast door chemische bestrijdingsmiddelen en ze moeten enorm zware ladingen dragen, zo zwaar dat ze er baarmoederverzakkingen tot zelfs een baarmoeder prolaps aan kunnen overhouden. Velen worden door onderaannemers ingehuurd als goedkope dagarbeiders, maar voeren jarenlang - zelfs decennia - hetzelfde werk uit voor dezelfde bedrijven. Ze werken regelmatig zonder loon om hun echtgenoten te helpen om zijn dagelijkse quota te behalen.

'Bijna elke plantage heeft problemen met arbeidskrachten', zegt Hotler Parsaoran van de Indonesische non-profitorganisatie Sawit Watch, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar misstanden in de palmoliesector. 'Maar de omstandigheden van vrouwelijke arbeiders zijn veel erger dan die van mannen.'

Parsaoran zei dat het de verantwoordelijkheid is van regeringen, telers, grote multinationals en banken die plantage-uitbreiding helpen financieren om deze misstanden met de palmolie aan te pakken.

AP interviewde meer dan drie dozijn vrouwen en meisjes van ten minste twaalf bedrijven in Indonesië en Maleisië. Omdat eerdere verhalen die naar buiten werden gebracht hebben geleid tot wraakacties tegen de betrokken werkneemsters, worden de vrouwen nu alleen genoemd met gedeeltelijke namen of bijnamen. De interviws met de  vrouwelijke AP-verslaggevers vonden in het geheim plaats, soms 's avonds laat, meestal zonder mannen, zodat er openlijk kon worden gepraat. Lees het hele verhaal bij AP.