De Jong wint fraaie 1500m en ligt op titelkoers, Ter Mors heeft geen zin meer

Antoinette de Jong heeft op het Nederlands kampioenschap allroundschaatsen in Heerenveen de 1500 meter gewonnen. Dat deed de regerend kampioene na een fraai duel met klassementsleidster Jorien ter Mors.

De Jong en Ter Mors duelleerden tot aan de laatste meters en het was de kampioene die er in 1:55,61 minuten met de winst vandoor ging, tegen de 1:55,63 van Ter Mors. Melissa Wijfje pakte met 1:56,30 de derde plek, vrij ruim voor de door Reina Anema (1:57,49) aangevoerde rest van het veld. De volledige uitslag is hier te vinden.

In het klassement gaat Ter Mors nog wel aan de leiding, maar de Jong staat omgerekend naar de afsluitende vijf kilometer slechts 2,86 seconden achter en lijkt daarmee de topfavoriete. Dat wordt nog eens verstevigd door een niet bepaald dappere beslissing van Ter Mors: ze gaat de vijf kilometer niet rijden, ondanks dat ze in erg goede vorm lijkt te zijn. Komend weekeinde staat het NK sprint op het programma, maar dat was ook vóór het NK allround al bekend.

Wijfje staat zo'n vijf seconden achter de virtuele leidster De Jong en bijna twintig tellen voor Esther Kiel, dus de vicekampioene van vorig jaar is hard op weg naar zilver en de strijd om brons kan nog mooi worden.