Wijfje wint 3.000m, Ter Mors leidt na dag 1

Jorien ter Mors gaat na de eerste dag van het NK allround aan de leiding in het algemeen klassement. Ter Mors werd vijfde op de 3.000 meter en hield genoeg voorsprong over om de leidende positie te behouden. De drie kilometer werd gewonnen door Melissa Wijfje die Antoinette de Jong een seconde voorbleef.

Marijke Groenewoud moest al in de tweede rit aan de bak. De nummer drie van de 500 meter nam al gauw een voorsprong op haar tegenstandster Gioya Lancee, die eigenlijk een shorttrackster is. Met nog twee rondes voor de boeg kwam Lancee echter langszij. Groenewoud wist het echter af te maken en kwam in 4.11,55 over de meet. Lancee reed 4.12,69. Voor beiden was het een nieuw persoonlijk record.

Jorien ter Mors nam het in de rit daarna op tegen Merel Conijn. Ter Mors sloeg al gauw een gat ten opzichte van haar tegenstandster en reed vlakke rondjes van rond de 32. Het ging wat moeizamer in de laatste twee rondjes, in het laatste rondje stond ze zelfs even rechtop, maar haar 4.07,65 was een prima tijd en ze was tot dan de snelste.

In de zevende rit was Esmee Visser de eerste die sneller was dan Ter Mors. Visser, die vooralsnog geen goed seizoen kent, kwam in 4.07,10 over de meet.

In de volgende rit nam Melissa Wijfje het op tegen Esther Kiel. Wijfje ging rap van start en sloeg gelijk een gat met Kiel. Ook reed ze onder de tijden van Ter Mors en Visser en stortte ze niet in. Uiteindelijk kwam ze in 4.03,10 over de finish.

Reina Anema en Antoinette de Jong reden in de eennalaatste rit tegen elkaar. De Jong reed een constante race en was twee ronden voor het einde twee seconden sneller dan Ter Mors. Ze kwam in 4.04,19 over de meet, net achter Wijfje, en pakte in het algemeen klassement tijd terug op Ter Mors.

Op de 1.500 meter heeft Ter Mors morgen een seconde op De Jong en een kleine twee seconden op Wijfje.