Shiffrin en Vlhova strijden om slalomwinst en rendier

In het Finse Levi zijn de alpineskiesters begonnen aan het seizoen op de slalom, nadat het World Cup-seizoen een maand geleden al geopend werd met de reuzenslalom in Sölden. Ver boven de poolcirkel stond de traditionele prijs weer op het programma: een heus rendier.

De verwachting is dat Petra Vlhova en Mikaela Shiffrin ook dit jaar weer onderling bepalen wie de slaloms wint, zoals ze al bijna dertig World Cups op rij doen. In run één bleek dat in elk geval weer het geval: de Slowaakse was dit keer de snelste, Shiffrin volgde op 0,15 seconden. Verder bleef alleen de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,52) binnen een seconde, het Zwitserse duo Michelle Gisin (+1,07) en Wendy Holdener (+1,16) moest in run twee flink aan gaan vallen om nog aan het podium te kunnen denken.

In de tweede run ging Holdener met zes honderdsten voorbij landgenote Gisin, waarna Liensberger er nog eens 0,78 seconden onderdoor dook om zo haar podium veilig te stellen met de twee grote dames nog te gaan. Shiffrin opende die strijd door Liensberger met 0,39 seconden te kloppen op de door Vlhova's trainer gestoken piste. De Slowaakse profiteerde optimaal van het steken van de piste door haar coach en was 0,18 seconden sneller dan Shiffrin, waarmee ze het slalomseizoen opende met een zege.

De Nederlandse Adriana Jelinkova noteerde de 38e tijd en kwam een kleine halve seconde tekort om de top-30 en dus de tweede run te halen. Zondag komen de dames nog eens in actie in Finland.