Infrastructuur WK voetbal in Qatar voor 90% klaar, behandeling arbeiders nog steeds slecht

Volgens het organisatiecomité en de wereldvoetbalbond FIFA is de infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar voor 90 procent klaar. De schaduwzijde is dat volgens Amnesty International de behandeling van de buitenlandse arbeiders nog steeds slecht is.

De stadions Khalifa International, Al Janoub en Education City zijn al opgeleverd. De bouw van drie andere stadions zit in de afrondende fase. Ten slotte zijn de stadions Ras Abu Aboud en Lusail in 2021 klaar.

Wat betreft het vervoer van de voetbalfans zijn er ook flinke stappen gezet. De Doha-metro is sinds vorig jaar in gebruik en over twee jaar kan Hamad International Airport 50 miljoen reizigers per jaar aan.

Ondertussen zit er weinig vooruitgang in de behandeling van de buitenlandse arbeiders die ingezet worden bij de bouw van de stadions en overige infrastructuur.

“Qatar introduceerde recent een aantal ingrijpende hervormingen waardoor arbeidsmigranten minder reisbeperkingen hebben en gemakkelijker van baan kunnen veranderen”, aldus Steve Cockburn van Amnesty International. “Ook werd een betere betaling beloofd, en toegang tot de rechtbank wanneer er sprake is van misbruik. Maar veel arbeidsmigranten kunnen nog niet van deze veranderingen profiteren. Tot deze hervormingen volledig zijn doorgevoerd, blijven de arbeidsmigranten gevangenzitten in een vicieuze cirkel van uitbuiting.”

Het WK voetbal wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december 2022.